TEKST og FOTO Beate Evensen, Telen

Koronapandemien har ført til uventede endringer for mange med nedsatt hørsel i Notodden. Først forsvant det lokale øre-nese-hals-spesialisttilbudet, og samtidig ble folk værende så mye hjemme at de rett og slett ikke så behovet for å bruke høreapparatene sine.

Hjernen trenger lyd

– Den unnskyldningen har jeg hørt utrolig mange ganger i det siste. Folk lar være å bruke høreapparat fordi de ikke er ute blant folk og får lite besøk. Derfor føler de at det ikke er nødvendig. Men det er det, sier audiograf Kine Moe Johansen strengt og forklarer:

– Lyd er med på å stimulere hjernen. Høreapparatet er ikke bare der for at man skal få med seg samtaler, men også for hjernens helse – altså hukommelse, oppfatningsevne og oppmerksomhet. Ikke minst bruker man veldig mye energi på å anstrenge seg for å få med lydene, selv om du ikke er bevisst på det. Det hjelper ikke å bare skru opp lyden på TV og radio. Det er andre lyder rundt deg i huset som du kanskje ikke tenker over, men som hjernen gjerne vil fange opp.

Ny tilvenning

Ikke minst synes hun det er dumt at høreapparatbrukere dermed venner seg av med å ha apparatet i ørene.

-Da må de igjennom en ny tilvenningsperiode når hverdagen blir normal igjen og man igjen skal delta i samtaler, arrangementer, selskaper eller er ut av hjemmekontor, sier Moe Johansen.

Tilbake i byen

Fortvilelsen var stor da øre-nese-hals-klinikken på Haugmotun måtte stenge dørene i mars av smittevernhensyn. Men nå er ekspertisen tilbake i byen – i nye lokaler. Til glede ikke minst for alle dem som trenger tilpasning av høreapparater og som syntes det var vanskelig å komme seg til Kongsberg.

Øre-, nese-, hals-spesialist Morten Lystad og audiograf Kine Moe Johansen har rigget seg til i sine nye kontorer i etasjen under Notodden legevakt på Tinneberget.

Bruk høreapparatet!

– Det er nok ikke alle som har fått med seg at det igjen er et spesialisttilbud i Notodden, sier Lystad. I 26 år har han sammen med en kollega tatt imot Notodden-pasienter først på sykehuset, deretter på Haugmotun og nå på Tinneberget.

I øyeblikket er det rundt ti måneders ventetid for å få høreapparat. Deretter starter prosessen med å tilpasse det til den enkelte. For noen går det raskt, mens for andre er det en lengre tilvenningsperiode. Og den blir bare lenger av at folk dropper å bruke apparatet fordi de synes det er uvant eller ubehagelig. Så derfor er det klare rådet fra ekspertene:

– Bruk høreapparatet selv om du er mye hjemme!