Babbelstøy på puber og spisesteder kan være en sann plage for tunghørte og lydoverfølsomme. En app på mobilen kan bli redningen.
Ikke bare blir det nå enklere å høre snakkingen uten forstyrrelser. Du slipper også unna det slitsomme lydkjøret med appen HeardThat. Den er tilgjengelig både i App Store og Google Play og ble nylig vurdert av HearingTracker, der den fikk positiv omtale.
Jeg har selv brukt den en stund og har gode erfaringer. Men appen er dyr i bruk, hvis du bare trenger den av og til.
Ikke overdøve
Visse forutsetninger må være til stede for å få maksimalt utbytte av appen. Poenget er jo å stenge støyen ute, ikke overdøve støyen. Derfor hjelper det lite hvis omgivelseslyder kan komme direkte inn i ørene dine, slik de gjør hvis du ikke bruker propper, domer eller øreomsluttende hodetelefoner.
Jeg har såpass nedsatt hørsel at direktelyder er ganske mye dempet av den grunn. Dessuten bruker jeg høreapparater med formstøpt propp. Proppene demper direktelyd ganske bra de også.
Direktelyd
I tillegg skrur jeg av høreapparatenes egne mikrofoner, sånn at de ikke tar inn lydene som er i rommet. I stedet mottar apparatene den lyden som kommer trådløst (typisk via Bluetooth) fra HeardThat-appen på mobilen min.
Hvis du ikke bruker høreapparater eller har høreapparater med åpen løsning, vil det komme mye direktelyd inn i ørene. For å forhindre dette, må du bruke støykansellerende ørepropper eller støykansellerende hodetelefoner. De må selvsagt være sammenkoblet med mobilen din for at du skal kunne høre den støyfiltrerte lyden som HeardThat serverer.
Viktig å huske
For å få best mulig utbytte av appen er det greit å være klar over noen vesentlige prinsipper:
Jo sterkere pratevolumet er i forhold til babbelstøyen, jo lettere er det for appen å gi godt resultat. Derfor er viktig med kort avstand mellom mobil og munnen til den som snakker.
Det er vanskeligere for appen å skille mellom babbelstøy og de stemmene du gjerne vil høre, enn å skille mellom annen type støy for eksempel bilstøy og prat. Derfor er det igjen viktig med kort avstand mellom mobil og munnen til den som snakker.
Retningsbestemt mikrofon
En retningsbestemt mikrofon plukker opp lyder forfra bedre enn fra sidene og bakfra. Derfor er det en fordel at den peker mot munnen til den som snakker.
I kraftig babbelstøy vil en svak stemme drukne i støyen. Eneste mulighet er da å holde mobilen svært nær munnen til den som snakker.
En annen ting er at appen oppfatter musikk som forstyrrende støy. Er du på en musikkpub eller er et sted du vil nyte musikk, blir det kanskje litt kjedelig.
Slik bruker du appen
HeardThat-appen er veldig lett å bruke.
1. Sammenkoble mobilen og høreapparatene, åpne appen, trykk på Start-knappen og hold mobilen 20-30 cm fra munnen til den som snakker.
2. I appen fins to knapper for å velge om mikrofonen skal være “Directional”, altså retningsbestemt, eller om den skal være “All voices”, altså ta inn lyd like godt fra alle kanter. Retningsbestemt er vanligvis å foretrekke. Hvis du er ute med flere venner, kan det ofte være kjekt å legge telefonen på bordet og velge “All voices”. Ulempen er dårligere demping av babbelstøyen, fordi avstanden til de pratende blir større.
3. På appens hovedpanel kan du trinnløst justere hvor mye av støyen som skal dempes. Noen ganger kan sterk støydemping slå negativt ut på lydkvaliteten, derfor er det fint å ha denne justeringsmuligheten.
4. Via Settings-knappen kan du spesifisere hvilken mikrofon som skal brukes. I tillegg til mobilens egne mikrofoner er det mulig bruke tilkoblede mikrofoner, for eksempel en trådløs som kan festet til den som snakker. HeardThat Remote Michrophone Kit er en slik løsning.
5. Lydstyrke reguleres med telefonens vanlige volumknapp.
Gammel iPhone
Jeg har benyttet en gammel iPhone X under testingen og baserer mine erfaringer ut fra denne. Når det gjelder støydemping, så demper HeardThat-appen babbelstøy ganske bra på min mobiltelefon. Det fungerer ofte brukbart å legge telefonen på bordet rett foran den som snakker. I visse situasjoner er støydempingen så som så, for eksempel når det befinner seg noen ivrige pratere rett bak den personen jeg forsøker å lytte til.
Også musikk blir dempet. Hele vitsen er jo å gjøre det lettere å forstå hva som sies, så da går støy, babbel og musikk i samme sekk.
Romklang (ekko fra vegger og tak) dempes ikke særlig godt. Det betyr at det kan bli litt dårligere resultat i rom med mye harde flater.
I bil og by
På bilturer demper HeardThat bilstøyen fantastisk bra uten å degradere talen. Telefonens innebygde mikrofon ble brukt, og den ble holdt ca en halvmeter fra den som snakket.
Jeg har også vandret i byen i lett trafikkerte områder. Også her dempes støyen veldig bra uten at talen blir nevneverdig påvirket i negativ retning. Telefonens innebygde mikrofon ble brukt, og den ble holdt ca en halvmeter fra den som snakket.
Brukervennlighet
HeardThat-appen er ekstremt lett å bruke hvis du benytter telefonens innebygde mikrofoner og sammenkobler telefon og høreapparater via Bluetooth.
Under bruk vil appen tillate at telefonen går i skjermsparing. Appen fortsetter å fungere, men skjermen er svart. Det er bra, for ellers ville batteriet fort blitt flatt. Når jeg bruker appen på min gamle iPhone X, blir batteriet tappet på tre-fire timer. Derfor har jeg alltid med meg en powerbank også.
Graris testmetode
HeardThat-appen er gratis å bruke i 30 dager. Dermed får du veldig god mulighet til å teste ut hvor bra den fungerer for deg. Deretter må du ut med 125 kroner i måneden. Det er veldig dyrt, synes jeg. Men hvis du er stamgjest på støyende steder, blir det bare en bagatell i forhold til prisen for mat og drikke.
Personvern
Bak HeardThat står den kanadiske bedriften Singular Hearing Inc. Deres personvernerklæring finner du her: https://heardthat.ai/privacy. Det er sprikende opplysninger i App Store, Play Store, og produsentens nettside. App-utvikleren opplyser følgende:
- All håndtering av lyd foregår kun i telefonen.
- Når appen er i bruk, gjøres automatisk lydopptak som lagres i telefonen.
- Ved innmelding av problemer via appens feedback-funksjon, registreres min epost-adresse, og et lydopptak kan vedlegges.
- Opptak slettes automatisk etter noen måneder og kan også slettes manuelt i appen.
Alternativer
Det finnes flere andre apper som kan gjøre en lignende støydempende jobb. Jeg har forsøkt både ClearSense fra mpWAV og SoundAmplifier fra Mighty Fine Apps. Men de var befengt med diverse klabb og babb som gjorde at jeg fant dem ubrukelige i praksis.
Her finner du aktuelle lenker til denne saken.
Fakta
Stein Thomassen
- Utdannet elektronikkingeniør og fast spaltist i Hørsel & Teknologi i Din Hørsel
- Har i en årrekke holdt foredrag om hørsel og tinnitus og vært tilknyttet Unicare Landåsen
- Startet nettstedet TinnitusTips.no i 2006 og bloggen høretrobbel.no i 2011
- Har skrevet boka "Selvhjelp ved tinnitus" og jobber nå med ny bok om den sårbare hørselen
- Fikk tinnitus tidlig på 1990-tallet og har brukt høreapparat siden 1999