Fire av ti personer har forlatt et spisested på grunn av støy. Enkle grep kan hjelpe, også hjemme, mener HLF.
En fersk spørreundersøkelse utført av Respons Analyse på oppdrag av Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) viser at mennesker med nedsatt hørsel har problemer med å følge med i samtaler rundt bordet.
Forlater stedet
Fire av ti har som har sett frem til en hyggelig kveld på restaurant eller kafé, har gått fra stedet på grunn av for mye støy. Av dem som har forlatt et sted, er kvinner i flertall. Menn plages mindre. Nær halvparten av dem som ofte eller alltid sliter med å følge samtaler rundt bordet er i aldersgruppen 60 pluss.
Også julebord kan være en prøvelse for mange. I undersøkelsen går det frem at fire av ti som deltar på julebord mener at arbeidsgiverne ikke legger til rette for å inkludere hørselshemmede.
ENKLE GREP. HLFs generalsekretær Inger Helene Venås sier at det skal bare enkle grep til for at også mennesker med nedsatt hørsel får med seg det som blir sagt rundt bordet. Foto. Tor Slette Johansen |
En jobb å gjøre
- Undersøkelsen viser med all tydelighet at det absolutt er utfordringer med støy. Når hele 40 prosent av befolkningen har forlatt en restaurant eller en kafé på grunn av støy, og omtrent hver tiende opplyser å ha gjort dette mer enn noen få ganger, da er det tydelig at restaurantbransjen har en jobb å gjøre, sier HLFs generalsekretær Inger Helene Venås.
Viktig for livskvaliteten
- Desember er en ekstra krevende måned for alle oss med hørselsutfordringer. Det forventes i julen at vi er mer sosiale enn ellers i året og deltar på lunsjer og middager med andre. Når vi vet at så mange strever med dette i større eller mindre grad, snakker vi om en utfordring som begrenser livskvaliteten.
HLF ønsker å rette oppmerksomheten mot at selv om det er hyggelig å samles til fest, vil latter, summing, bakgrunnsmusikk og klirring i servise gjøre det vanskelig for mange å delta i samtalen.
- Denne undersøkelsen dokumentere hvor mange som faktisk sliter. HLF vil bidra til å gjøre omgivelsene oppmerksom på dette. Hørselstap må ikke få bli en sosial barriere slik at mange trekker seg tilbake, sier Venås.
Enkle grep
HLF ønsker å fokusere på det faktum at små og enkle grep kan gjøre stor forskjell, både hjemme og på spisesteder. Skal du invitere til julelunsj eller middag, og vet at det kommer en eller flere som hører dårlig, kan du legge forholdene til rett på denne måten:
- Legg duk på bordet, det demper lyden av bestikk og servise
- Skru av bakgrunnsmusikk
- Snakk tydelig, snakke én og én og ha blikkontakt med den du snakker med
- La munnen være synlig, mange med nedsatt hørsel leser på leppene
- Sørg for god belysning
- Hva kan utelivsbransjen bidra med?
- Akustikken, lyddemping som lydplater i taket og tekstiler på bord, gulv og vegger er alfa og omega for en som hører dårlig. Moderne interiørstil med sparsomt møblement, lite tekstiler og stor takhøyde skaper også lydmessige utfordringer for mange. Min erfaring er at bakgrunnsmusikk også kan være en utfordring for de med normal hørsel, så den bør skrus av eller holdes nede på et minimum, sier generalsekretær Venås.
LITE MUSIKK. Restauratør Jørn Lie benytter lite bakgrunnsmusikk i sine restauranter for ikke å ødelegge den gode samtalen. Foto. Marianne Otterdahl-Jensen |
Ikke overrasket
Hun får støtte av restauratør Jørn Lie, som står bak restaurantene Gamle Raadhus, Vaaghals og Code i Oslo.
- Jeg er ikke overrasket over at så mange plages av støy. Jeg merker hvor viktig lyddemping er etter at min egen hørsel ble redusert. Kostnader er nok mye av forklaringen på at lydmiljøet ikke blir prioritert når nye restauranter skal bygges, men jeg mener lyddempende tiltak er noe av det viktigste vi kan tilby gjestene. Vi skal jo være tilgjengelige for alle. Gjester som trives kommer tilbake, sier Lie, som også er opptatt av at bakgrunnsmusikk ikke må ødelegge for samtalene rundt bordet.
- Vi har en leveregel når det gjelder musikk på restaurantene. Vi skal bare ha litt musikk i bakgrunn til det har kommet nok gjester. Eventuelt kan vi også ha litt musikk på slutten av kvelden, slik at det ikke er helt stille når man kommer sent, sier Jørn Lie.
Les også:
Støy påvirker mer enn hørselen
Fakta
Fakta om undersøkelsen
- Tre av ti har nedsatt hørsel på et eller annet nivå, og det er klare forskjeller mellom yngre og eldre
- Over halvparten har opplevd å slite med å høre samtaler rundt bordet, og en av ti sliter ofte eller alltid
- Fire av ti mener arbeidsgiveren ikke legger til rette for et inkluderende julebord
- Fire av ti har forlatt en restaurant eller kafé på grunn av støy. En av ti har opplevd det mer enn noen få ganger
- Målgruppen for undersøkelsen er et tverrsnitt av Norges befolkning fra 18 år og eldre. 1139 har svart på undersøkelsen