Helge Kvam er kjent som Norges fremste fuglesangekspert. Han har 16.500 opptak av rundt 1000 fuglearter lagret på en spesialprogrammert database. Mange har også hatt glede av ham som entusiastisk kursleder i fuglesang, der de lærer metoder for å skille sangen til de ulike fuglene fra hverandre.

Parabolskjerm

Han er enkel å kjenne igjen, når Din Hørsel møter ham for å være med på fuglesangjakt på Hauketo utenfor Oslo. Han kommer bærende på en stor, rund parabolskjerm med kamuflasjemønster. I midten er det en stang med en mikrofon festet i brennpunktet. En kabel går rett inn i den digitale opptakeren, som det også er ørepropper til.

- Med skjermen kan jeg peke mot lyden fra fuglene. Alt reflekteres i brennpunktet, og den fungerer som et gedigent høreapparat. Det er slik jeg gjør opptakene mine.

- Bør de som har vanskelig for å høre skaffe seg en slik skjerm?

Han rister bestemt på hodet. 

- Det er det ingen vits i. Et godt høreapparat løser problemet for de fleste.

Selv har han etuiet med de små hjelpemidlene plassert i jakkelommen når han har øreproppene på.

Oppvekst i India

Selv om denne saken handler om hørsel og fuglesang, må vi også nevne litt om Helges barndom. Den var langt fra var noe A4. Foreldrene var aktive i Santalmisjonen, og familien på sju bodde i India til Helge skulle begynne på skolen. Hjemme snakket de bare santali, så før Helge skulle begynne på Vålerenga skole, måtte moren lære ham norsk i rekordfart.

I skolegården var det tøffe forhold.

- Da jeg gikk i fjerde- eller femteklasse, pleide vi å lage en ring på isen der vi hadde slåsskamper i storefri. Der skulle jeg slåss mot den sterkeste gutten på skolen.

Helge rister litt på hodet. Han fikk seg en rundtur opp ned, som endte med en kraftig hjernerystelse. 

- Beskjeden var at jeg måtte holde meg helt i ro, og det var viktig å ikke lese. Men jeg kunne få lov til å se på bilder.

Rødstrupe med rødt bryst synger med nebbet mot hinmmelen.
FOR FULL HALS. Rødstrupen er en av Helge Kvams favoritter. Den har blant annet en egen lyd som varsler om katter.

Pugget fuglebok

Dette ble starten på det som skulle bli en livslang hobby. Helge fikk først se «Hundene i farger», som ikke gjorde spesielt inntrykk. Neste bok var klassikeren «Fuglene i farger» av Rolf Vik.

- Jeg pugget alle de 253 artene, og da jeg ble frisk igjen, var jeg heltent.

Senere utdannet Helge seg til musikkpedagog og kunne samtidig nyte fuglesangen. Begge interessene har han tatt med seg videre, selv om yrkesveien ble en annen. Han har jobbet for IT-selskaper med rekruttering, salg og ledelse hele arbeidslivet.

- Vet du at svarttrosten kan komponere? Den begynner å synge, og så bygger den videre på dette, spør han ivrig.

- Tror du at du har noen fordel av å være musiker for å lære fuglesang?

- Har du gode ører, så stiller de fleste likt. Men som musiker har du et vokabular og er vant til å si noe om lyd, og du er vant til å høre bedre etter.

Overhører tinnitusen

Helge Kvam har en hørselsskade fra barndommen. Han lekte med kinaputter, og noen frekvenser i venstre øret ble svekket av smellet.

Den største nedturen for hørselen kom for snart 20 år siden, da han midt på natten var i Ås utenfor Oslo for å gjøre opptak av en elvesanger. Den synger som en gresshoppe.

Jeg fikk uutholdelig tinnitus, gråt og tenkte at livet var forbi

- Jeg satt i enga, våt helt til livet og hadde rettet parabolskjermen mot lyden. Så sluttet den å synge. Da den startet igjen, var fuglen bare tre-fire meter fra meg. Det var overstyring på spilleren, som var innstilt på lyd lenger unna, og det spraket kraftig i ørene, forteller Helge.

Reaksjonen kom etter noen dager.

- Jeg fikk uutholdelig tinnitus, gråt og tenkte at livet var forbi. Det ble ikke mer fuglesang nå, når jeg hadde fått ødelagt den viktigste sansen.

Mann med hvite ledninger i ørene står mellom trærne.
HELSE I HVER TRILLE. Helge Kvam har det bra når han kan være ute og høre fuglene synge.

Snudde tankene

Etter et par uker klarte han å snu tankegangen.

- Jeg har lært meg å håndtere tinnitusen. Metoden er å tenke på noe annet. Det er mye psykologi rundt dette. Hvis jeg vil, kan jeg høre det suse. Men det er ikke noe problem. Jeg er ikke døv. Det er i det øverste registeret at hørselen er dårlig, og da hjelper det med høreapparat.

Dette erfarer også andre med diskanttap, som er den vanligste formen for hørselstap. Når tonene med høye frekvenser blir borte, forsvinner mange av fuglekvitterlydene. Heldigvis får mange fuglesangen tilbake når de begynner å bruke høreapparater.

Bruk høreapparat!

Helge vet at høreapparater kan klø i øret og at de kan by på spraking og ubehag. Ja, at de i starten kan være enerverende å ha på. Men man må ikke venne seg til den dårlige hørselen og være tilfreds med en dus klang, mener han.

Selv har Helge en "høre-app" på mobilen som er koblet til høreapparatet. 

- Dette er et bra hjelpemiddel der jeg kan stille på bass, mellomtoner og diskant. På appen fins det flere innstillinger som for eksempel "utendørs", "restaurant" og "musikk". Skal jeg høre en fugl, er det mulig å dempe lyden fra vinden. Jeg har spesielt god nytte av appen når jeg lytter til musikk. Da drar jeg opp det øverste spekteret, slik at jeg får med meg alle detaljene, for eksempel under en korkonsert.

Mann holder en opptaker som ligner på en gammeldags mobiltelefon.
SAMLER FUGLESANG. Med denne opptakeren samler Helge Kvam de ulike fuglesangene. Til nå er det blitt rundt 16.500 opptak.

Fuglesang fra sofaen

Fuglesangkursene han holder går over fire kvelder. Da skal deltakerne ha vært gjennom 35 arter. Den siste kvelden er bare repetisjon.

- Hva er knepet for å skille de ulike fuglesangene fra hverandre?

- Det er to innfallsvinkler. Den ene er den analytiske der du plukker fra hverandre sangen og lærer deg konkrete kjennetegn. Hører du bøksangerens svirrende triller, så er det som en mynt som snurrer på et glassbord. Det andre er en språklig innfallsvinkel. Du trenger ikke lære 35 språk, men du skal vite hvilket du hører. Selv om du hverken kan portugisisk eller italiensk, så vet du forskjellen, sier Kvam, som har lyttet til fugler over store deler av verden.

Selv om det er hyggelig å gå i skogen, mener fugleeksperten at det beste stedet å lære fuglesang er i sofaen hjemme. I hvert fall hvis du er nybegynner. Da får du isolert hver enkelt art.

- Last ned en app med fuglesang, der du både kan få lyd og se på bilder av fuglene, lyder rådet fra Helge.

Mann går på skogssti med hvite øreplugger og opptaksutstyr.
TREKKFUGL. Helge Kvam gjør som trekkfuglene: Han bor i Spania om vinteren og kommer til Norge om våren. Mai er hans favorittmåned.

Bra for helsen

Han har mange favoritter i fugleverdenen, men nevner rødstrupe og nattergal blant de største. Helge blir glad av å kunne identifisere en fugl på sangen. Med én gang vi kommer inn i skogen, stiller han inn parabolskjermen og peker mot noen klare og tydelige triller.

- Det er en munk, og på den andre siden av stien er det en som svarer. I bakgrunnen kan du høre en gjerdesmett, forteller han ivrig.

Jeg er sikker på at fuglesang er bra for helsen

Helge er bosatt i Spania, men om våren kommer han gjerne til Norge.

- Mai er helt fantastisk. Du kan nyte stillheten på fjellet, høre bekkene sildre og fuglene synge for fullt. Jeg er sikker på at fuglesang er bra for helsen. En nyere amerikansk undersøkelse viser at lytter du til fuglesang fem-ti minutter om dagen, så er det mentalhygiene og demper stress.

- Har du et siste råd til de som sliter med hørselen?

- Prøv å leve som normalt, og ikke bli deprimert, for da blir du dårlig. Finn hjelpemidler, tenk på noe annet og ha et fint liv. Dette kan vi styre med vår egen vilje. Den er en kjempekraft, sier Helge Kvam.