pp og ned av stolen uten støtte
OPP OG NED. Reis og sett deg uten bruk av armstøtte. Legg vekten frem på bena, hold ryggen rett og se rett fremover. Øvelsen blir mer utfordrende med lukkede øyne.

Balansetrening er gull verd for hørselshemmede og er derfor fast innslag på rehabiliteringsopphold og kurs som arrangeres på HLF Briskeby rehabilitering og utadrettede tjenester kompetansesenter i Lier.

Mangeårig kursleder og psykomotorisk fysioterapeut Mari Rypaas understreker at litt trening er bedre enn ingen trening.

- Bruk litt tid på balansen hver dag. Fem-ti minutter kan gjøre en forskjell, og klarer du mer er det ren bonus, sier Rypaas, som her demonstrerer noen av øvelsene som fint kan gjøres hjemme. 

Balanseputer
GÅ PÅ PUTER. Det fins flere typer og størrelser på balanseputer. Velger du puter med pigg får du stimulert fotsålen og med fotmassasje samtidig som du utfordre balansen. Finn balansen på putene, og øk vanskelighetsgraden ved å gå på putene.

Gir bedre kommunikasjon

Sammenhengen mellom hørselstap og nedsatt balanse blir stadig bedre dokumentert. Systematisk balansetrening har vist seg å gi mer enn fysisk gevinst. Også kommunikasjon og livskvalitet har med balanseferdigheter å gjøre ved sansetap som nedsatt hørsel.  

-Har du et hørselstap vil særlig synet overta en del av ansvaret for kommunikasjonen, fordi du må lese på munnen eller tolke kroppsspråk for å få med deg det som blir sagt. Har du nedsatt balanse, må du i tillegg bruke synet ekstra mye som støtte. Det at synet får to store oppgaver kan gå da utover taleoppfattelsen. Ved å trene opp balansen frigjøres synet, og du blir i stand til å kommunisere bedre, forklarer Rypaas.

Knebøy med ball
KNEBØY. Ha hofteavstand mellom bena, knærne og blikket rett frem og rett rygg. Hold gjerne i en ball, vannflasker eller noe tyngre for å få ekstra vekt. Bøy så langt ned du klarer og ta så mange repetisjoner du klarer.

Aktiv alderdom

Hun oppfordrer særlig eldre til å være fysisk aktive og minner om sammenhengen mellom nedsatt balanse og økt risiko for fall og skader. 

- Finn en treningsform som passer for deg. Har du mulighet til å gå i ulendt terreng, så er det fin trening, samtidig som du får frisk luft. Trener du på treningssenter er det også bra, og er du avhengig av gå-hjelpemilder er det god trening å prøve å gå litt uten. Gjerne med hjelp fra en venn eller slektning du føler deg trygg sammen med, eksemplifiserer Rypaas. 

Mer forskning

Hvordan hørselstap påvirker balansen hos norske eldre blir nå undersøkt nærmere ved Høgskulen på Vestlandet. Extrastiftelsen har gitt 2,2 millioner kroner til  det treårige forskningsprosjektet Nedsatt hørsel, balanse og mobilitet hos eldre. Her skal eldre med og uten hørselstap og høreapparater blant annet testes i bevegelseslaboratorium. Data fra den fjerde helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT 4) vil danne grunnlaget for studien, som gjøres i nært samarbeid med Folkehelseinstituttet og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).