FULLT. Munnbind, høreapparat og briller kan gjøre det
FULLT. Munnbind, høreapparat og briller kan gjøre det trangt bak øret.

Helsemyndighetene anbefaler kirurgiske munnbind eller tøymunnbind, der det er vanskelig å holde én meters avstand til andre. Fra 17. august anbefales kollektivreisende til og fra Oslo og Indre Østfold å bruke munnbind. På visse arbeidsplasser blir ansatte anbefalt det samme av arbeidsgiver.

Mange høreapparatbrukere etterlever rådene, men opplever at medisinske munnbind med feste bak ørene kan være litt risikosport hvis de har bak øret-apparater. Et par brillerstenger i tillegg gjør ikke saken bedre. Heldigvis er løsningen såre enkel: Binders!

FORT GJORT. Slik skal bindersen festes til strikkene før du tar på deg munnbindet. Bruk større binders, dersom det blir for stramt.
FORT GJORT. Slik skal bindersen festes til strikkene før du tar på deg munnbindet. Bruk større binders, dersom det blir for stramt.

Unngår gnag

Binderstipset har dinhorsel.no fått fra en munnbindveteran i helsevesenet som bruker høreapparater på jobb. Hun forteller at kolleger som ikke er høreapparatbrukere gjør det samme som henne, fordi bindersfeste forebygge gnagsår bak ørene. Et velkjent problem for de som til daglig bruker munnbind i mange timer på jobb.

Noen foretrekker å ha bindersfestet i nakken, andre lengre opp på hodet. Her er det bare å prøve seg frem. NB! Husk at du ikke bør ta på selve munnbindet når du tester ut metoden!

Et alternativ til kirurgiske munnbind med ørestrikk er å kjøpe munnbind som knyttes med snorer. Hjemmelagde tøymunnbind er en annen mulighet, som helsemyndighetene anbefaler som et billigere og mer miljøvennlig alternativ til engangsmunnbind.

Se lenke til Helsedirektoratets anbefalinger for design og bruk av tøymunnbind.