Sammen med fire andre høreapparatbrukere var Irene Syse med på det som omtales som verdens første kommersielle test av Auracast. Den foregikk på Centralteatret i Oslo den 27. september som en del av prosjektet «Universelt utformet lydoverføring med Auracaststandard i teater».  Flere leverandører av utstyr som kan bruke Auracast overvar begivenheten, som var den første testen utenfor kontrollerte testmiljøer.

Teleslyngens arvtaker

Auracast blir omtalt som teleslyngens arvtaker: Den nye teknologien gjør at du ikke er avhengig av høreapparater med telespole og lokaler med teleslynge. Med Auracast kan du sitte hvor som helst i salen og ha stabil og god lyd uten forsinkelser.

Dette fikk Irene Syse nyte godt av, da hun sammen med de andre testerne satt blant publikum og fulgte oppsetningen av "Elefantmannen". 

- Det som er gøy med teater, er at du vet ikke hva du får. Men når du har hørt såpass mye at du tør å fortelle kolleger og venner at du har vært på teater, da er det bra, sier Syse.

Avhengig av kinotekst

Hun innrømmer at hun ofte ikke sier noe om hva slags teaterforestilling hun har vært på. I tilfelle hun har gått glipp av så mye at vennene lurer på om hun har sett det samme stykket som dem.

Nå håper hun at Auracast snart blir tilgjengelig på kino. Å gå på kino har hun nesten sluttet med. 

- Jeg kan se engelskspråklige filmer, for de blir jo tekstet. Men ellers er det en sorg å være et sted hvor du ikke får med deg noe av det som blir sagt.

Mann i teatersal med ryggen mot scenen
TEKNONERD. Marius Krohn-Hauglie er selv hørselshemmet, arbeider med film, foto og innholdsproduksjon til daglig, og omtaler seg selv som teknologi-nerd.

Uten forsinkelser

Daglig leder Marius Krohn-Hauglie i SenseAid, firmaet som hadde det tekniske ansvaret for Auracasttesten, bruker høreapparat selv.

- Denne løsningen ble redningen for meg, sier han etter å ha sett og hørt seg gjennom «Elefantmannen». 

- Nå har jeg hørt på Auracast med to ulike løsninger, og jeg har hørt med bare høreapparatene. Med bare høreapparat i rommet hørte jeg ikke et ord av hva de sa. Begge løsningene som vi testet, var stabile hele veien. Det som spesielt er viktig, er at det ikke var noen forsinkelser i lyden.

En gruppe mennesker som ser på mobiltelefoner og høreapparatdingser
NY TEKNOLOGI. De måtte løse mange tekniske problemer, men kom i mål før forestillingen begynte. Fra venstre: Arne Bakke, Marius Krohn-Hauglie, Irene Syse, Lars Tore Bjørkevoll og Ann Mette Rekkedal.

Hørte det meste

Lars Tore Bjørkevoll og Arne Bakke, to av de andre testerne, fikk også med seg det som ble sagt på scenen. Stort sett.

- Forestillingen var ekstremt fysisk, og det gjør det jo ikke lettere for en som er hørselshemmet. Også folk med normal hørsel har problemer med å få med seg det som sies da, sier Bakke.

- Det gikk bra her. Vi møter jo samme problem i det daglige når vi hører på samtaler mellom folk. Noen stemmer oppfattes bedre enn andre, og så kan det være ord som blir borte, sier Bjørkevoll. Foreløpig opplever han at han hører tydeligere med teleslynge enn han gjorde med Auracast.

Mann tar seg bak øret
NY LYD. Lars Tore Bjørkevolls foreløpige konklusjon er at lyd via teleslynge er vel så god som Auracast.

Rett til kultur

Daglig leder Frode Rasmussen i Fluxwork er prosjektleder for prosjektet. Han forteller at ambisjonen er å bidra til et inkluderende kulturliv og en bedre hverdag for dem som har nedsatt hørsel.

- Alle har rett til å se et teaterstykke og høre hva som blir sagt. Musikk og dialog er en stor del av opplevelsen, sier Rasmussen.

Mann står ved siden av et miksebord
INKLUDERING. Auracast kan skape et mer inkluderende kulturliv for folk med nedsatt hørsel, tror prosjektleder Frode Rasmussen i Fluxwork.

Må testes mer

Hensikten med testen på Centralteatret var å samle erfaringer for å kunne prøve ut teknologien videre.

- Vi tar med alle erfaringene for å se på hvordan vi kan klare dette bedre. Det neste prosjektet som ønsker å vurdere Auracast, er Den Nationale Scene i Bergen, opplyser Krohn-Hauglie.

Der skal teateret stenges neste år for å pusses opp.

-  Da trenger de nye, trådløse lydverktøy. Bygningen er vernet, slik at det slett ikke er sikkert at det går an å montere kabel til et teleslyngesystem, forklarer han.

Post og treningsstudio

Teateret er likevel bare ett av mange steder der Auracast skal prøves ut videre. Rasmussen trekker også frem treningsstudioer, sportsbarer, kinoer og skoler. Og postkontor.

I januar 2025 skal Auracast testes ved skranken på Majorstuen postkontor i Oslo. SenseAid har prosjektansvar for "Testlab for Universelt Utformede Skrankeslynger", som skjer i samarbeid med Hørselshemmedes Landsforbund. Postkontorprosjektet har nå fått nesten 400.000 kroner i støtte fra Stiftelsen Dam.

Hvor lang tid det tar før Auracast blir allment tilgjengelig på kinoer, skoler, treningssentre og andre steder, er ikke godt å si. I oktober la regjeringen frem en ny strategi for kino- og filmformidling, og her kan Auracast bli et aktuelt tema.