De fleste høreapparatbrukere har gjort det en eller annen gang: Gått i dusjen, fått vannslangen i fleisen eller lagt på svøm - med apparatet på. Ifølge audiograf Hanne Cicilie Solum i Sonova Norway skal et høreapparat tåle dette uten varig mén. Moderne høreapparater er støv – og vannsikre, og mange klassifiseres etter det såkalte IP-systemet. (Se faktaramme nederst). 

Testes under vann

Et vannsikkert apparat er ikke 100 prosent vanntett, men skal tåle en viss vannmengde. IP-68 er det høyeste tallet et høreapparat kan ha, og det er siste siffer, altså 8, som angir hva slags vanntest apparatet har bestått.

-Våre høreapparater med IP-68 tåler å ligge på én meters dyp i ferskvann i én time uten å ta skade. Det er viktig å understreke at testene kun skjer i ferskvann. I likhet med annen elektronikk tåler ikke høreapparater saltvann spesielt godt. Også salter via svette vil tære på elektronikk og materiale, opplyser Solum. 

Legg i tørkeboks

- Hva bør man gjøre med et høreapparat som har badet eller fått seg en dusj?

-Ta ut batteriene, la batteriluken være åpen og legg høreapparatet i tørkeboks med en tørketablett en natt eller to, slik at all fuktighet trekkes ut. Det samme gjelder dersom du har fått kondens i slangen, slik en del får i forbindelse med trening. Med mindre elektronikken er integrert i slangen, kan denne løsnes og legges til tørk, sier Solum.

Hun legger til at batteribytte alltid er tiltak nummer én, dersom et høreapparat ikke virker som det skal. Og selv om det skulle funke etter en dukkert, anbefales tørking for sikkerhets skyld. 

- Får dere inn mange "druknede" apparater til reparasjon?

- Nei, men alle apparater som kommer inn med mistanke om fuktskader får alltid ny kasse for å opprettholde IP-sertifiseringen, opplyser Solum. 

CI-brukere både bade og dykke. Foto: Bjørg Engdahl
VANNTETTE. Med tilleggsutstyr kan CI-brukere både bade og dykke. Foto: Bjørg Engdahl

Vannlek går bra

Midt i høysesongen for bading og vannsport kan hun berolige foreldre med at også høreapparater for barn er robuste.

- Barnehøreapparater skal tåle barns forkjærlighet for vann, og det er viktig at de ikke går glipp av det sosiale felleskapet fordi voksne er redd at apparatet skal bli ødelagt. Både vannpistollek, løping gjennom vannspredere eller svømming i ferskvann går bra. Skal det dykkes i klorbasseng eller sjøen derimot, bør man ta av høreapparatet. 

 

Barn - og voksne - med cochlea-implantat (CI) derimot kan også dykke "med hørselen på" med litt ekstrautstyr. For fire år siden kom for eksempel Cochlear Norway med en vanntett hylse som skal tres over prosessoren, kombinert med en vanntett spesialspole. Lignende produkter, i form av badeposer og vanntette bokser, fins også for andre CI-merker.

Tenk på mobiltelefonen

Audiograf Stein Ivar Andersen ved Nordlandsykehuset Lofoten på Gravdal har følgende råd til sine høreapparatbrukere: Behandle høreapparatet ditt like forsiktig som en mobiltelefon. Ikke gjør noe med høreapparatet som du ikke ville gjort med mobilen.

Hvis noen av brukerne mister apparatet i sjøen eller tar en dukkert og glemmer det de har i ørene, er Andersens råd å bruke ferskvann mot saltvann.

-Ta ut batteriene og legg apparatet i et glass vann i et par timer, slik at saltvannet skylles vekk. Deretter er det bare å legge det til tørk og sette inn batteriene igjen.  Dagens høreapparater tåler heldigvis mer enn de gjorde før. Og skulle de ha fått seg en dukkert og slutter å fungere, så må vi sende dem inn til reparasjon, sier Andersen.