Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) var blant de mange som testet hørselen under åpningen av Hvert Øre Teller (HØT)-kampanjen i Oslo tirsdag 4. juni.
Andersen er leder av Stortingets kommunal - og forvaltningskomite og har i en årrekke vært opptatt av hørsel. Blant kampsakene er direkteteksting av stortingsdebatter for å sikre hørselshemmede likestilt demokrati.
-God hørselshjelp er en annen sak som opptar meg. De med nedsatt hørsel må få hjelp tidlig, slik at de kan fungere sosialt og i arbeidslivet. Og, vedgår veteranen i Sosialistisk Venstreparti, det aner henne at hun snakker på egne vegne. - I sosiale sammenhenger med mange stemmer og støy sliter jeg med å følge samtalen. Jeg er familiært belastet med nedsatt hørsel.
Fokus på arbeidsliv
At årets HØT-kampanje har fokus på arbeidsliv er 66-åringen glad for. Nærmere en av sju arbeidstakere har utfordringer med hørselen.
Les hvordan hørselshemmede Lene fikk hjelp med tilrettelegging på jobb
Trolig rekker komiteleder Andersen å bli høreapparatbruker før hun trer utav arbeidslivet og politikken. Etter besøket i HLFs testboks på Eidsvoll plass var i hvert fall audiografenes råd nokså entydig: Be fastlegen henvise deg til videre utredning med tanke på høreapparat.
-Det rådet skal jeg følge. Denne testen ga meg det sparket bak som jeg trenger, så nå blir det nok høreapparat, tror Andersen.
FORNØYDE. Bjørg og Ray Sortvik var takknemlige for tilbudet om gratis hørselstest under HØT-åpningen. Her fikk de gode råd av audiograf Alan Randall. |
Fra test til fastlege
Det samme rådet fikk Bjørg Sortvik (74) fra Oslo, som sammen med mannen Ray (79) sto lenge i kø for å få testet hørselen. Årsaken til at hun trenger høyere lyd på TV-en enn ektefellen fikk hun fra audiograf Allan Randall fra Phonak. - Utfra testresultatene bør du utredes videre. Du er trolig en god kandidat for å prøve ut høreapparat, og det er lurt å ikke drøye for lenge.
-Helt greit. Jeg synes dette har vært en positiv test, til tross for resultatet. Nå skal jeg bestille time hos fastlege, lover Bjørg Sortvik.
NYTTIG TEST. Arbeiderpartiets Tuva Moflag benyttet sjansen til å få testet hørselen. - Jeg hører ikke dårlig, men reagerer mer på lyd og støy enn før. Foto. Nina Unn Øieren |
Tinnitus etter konsert
Blant dem som ikke trenger å tenke på dette i sommer er Harald Ødegaard (30). Omtrent halvparten av de vel 50 publikummerne som ble testet under HØT-kampanjens åpningsdag fikk i likhet med ham beskjed om at hørselen er normal.
-Jeg har hatt noen runder med tinnitus etter konserter, senest i fjor sommer, derfor fikk jeg lyst til å sjekke hørselen for sikkerhets skyld. Vanligvis er jeg flink til å bruke ørepropper, men jeg har også vært på konserter uten. Da har jeg hatt tinnitus i flere dager etterpå. Heldigvis har ikke hørselen tatt skade av det, i følge testen. Men jeg skal bli flinkere til å bruke propper, lover 30-åringen.
Hvorvidt ørepropper er løsningen for stortingspolitiker Tuva Moflag fra Arbeiderpartiet skal være usagt, men også hun rakk en snartur innom hørselsboksen før arrangementsslutt.
-Flott å få testet hørselen. Jeg merker at jeg de siste årene har blitt mer følsom for lyd og støy, forteller Moflag, som sitter i helse- og omsorgskomiteen.
PANGSTART. HLFs forbundsleder Morten Buan (t.v.) og generalsekretær Henrik Peersen var fornøyde med HØT-kampanjens kick-off utenfor Stortinget. Foto. Bo Mathisen |
Mye engasjement
HLFs forbundsleder Morten Buan og generalsekretær Henrik Peersen var også på plass utenfor Stortinget, der HLF-ansatte og frivillige i orange t-skjorter delte ut brosjyrer og gode hørselsråd til et interessert publikum.
-Dette er et flott avspark med mye engasjement for vår viktige kampanje. At vi fikk spredd budskapet vårt med innslag på TV2s God Morgen Norge etterfulgt av besøk av stortingspolitikere her på standen har gjort HØT-kampanjens åpningsdag svært vellykket, sier Peersen. Tirsdag morgen ble han og hørselshemmede Kristi Vidvei intervjuet på direkten i TV2 om hvorfor det er viktig å sette fokus på arbeidsliv og hørsel.