Nasjonal hørselsplan, testing av alle over 60 år og hørselskontakter med hørselsfaglig kompetanse vil sikre en bedre hørselsomsorg.
Tekst og foto Tor Slette Johansen
Regjeringen har nylig sendt ut reformen «Leve hele livet», om morgendagens eldreomsorg, ut til høring. Den skal etter planen behandles i Stortinget i oktober. I det første utkastet var ikke hørsel nevnt med ett ord, men etter press fra HLF ble også hørsel tatt med i noen punkter. Reformen har som mål å sikre sammenheng i tjenestene og gjøre Norge til et aldersvennlig samfunn.
Behandling av hørselstap er den enkeltfaktoren som har størst effekt (ni prosent) på forebygging av risiko for å utvikle demens. Behandlet hørselstap reduserer også risikoen for sosial tilbaketrekning og depresjon.
Obligatorisk testing
I meldingen «Leve hele livet» heter det: «For å sikre eldre mennesker mulighet til å bo selvstendig lengst mulig, vil det være vesentlig å identifisere personer med risiko for funksjonstap eller begynnende funksjonsfall tidlig, for å forebygge økende hjelpebehov».
-Dette er jo oppskriften på hvorfor hørselstesting av alle 60-åringer er så viktig. Derfor er det et paradoks at eldreminister Åse Michaelsen (Frp) så kategorisk har avvist dette forslaget, sier HLFs generalsekretær Anders Hegre.
-Behandling og rehabilitering av hørselstap koster lite sammenlignet med de fleste somatiske lidelser, og er derfor svært gods samfunnsøkonomi, ikke bare for eldre, men også for barn, unge og personer i yrkesaktiv alder.
Økt kompetanse
Et annet sentralt punkt for HLF er hørselsfaglig kompetanse i kommunene.
-Hovedutfordringen i den kommunale hørselsomsorgen er mangel på hørselsfaglig kompetanse og relevante tilbud. Spesielt nye høreapparatbrukere har behov for oppfølging og rehabilitering i forlengelsen av høreapparattilpasningen. HLFs krav er at alle kommuner skal ha en hørselskontakt med relevant hørselsfaglig kompetanse. Så skal vi bidra med våre hørselshjelpere som er spredt rundt i hele landet, sier Hegre.
Viktige krav
HLF vil spille inn flere gode tiltak som vil gi en langt bedre hørselsomsorg for eldre og andre hørselshemmede i Norge.
- En helhetlig hørselsomsorg krever en nasjonal hørselsplan.
- Hørselstesting av alle 60-åringer.
- Hørselskontakter i alle kommuner med hørselsfaglig kompetanse.
- Oppfølging etter høreapparattildeling/-tilpasning
- Ressurser til å utvikle HLFs ordning med hørselshjelpere.
- Øke kapasiteten for tilpasning av høreapparater for å få ventetiden ned og sikre kvalitet i tjenestene.
- Bedre avtale- og takstgrunnlag for ØNH-avtalespesialistene for å stille krav om kvalitet og samhandling med kommunene.
- Bedre samhandling på alle plan.
Ingen tid å miste
-Dette er åtte tiltak som vil gi en langt bedre hørselsomsorg, uansett hvor i landet du bor. Oh husk; om to år er vi n millioner mennesker med en hørselsutfordring her i landet. Det er noe helseminister Bent Høie, regjeringen og de politiske partiene må ta på høyeste alvor. Vi har ingen tid å miste, sier Anders Hegre.
NB! Du kan lese mer om hørselsomsorg for eldre på www.hlf.no
Fakta
Tall om hørsel:
- I 2017 ble det tildelt 93.556 høreapparater over Folketrygden, som totalt utbetalte
- 671.832.677 kroner til høreapparatområdet.
- Tilpasning utføres på 36 hørselssentraler og hos 104 ØNH-avtalespesialister.
- NAV har beregnet at behovet for tilpasning av høreapparat fra og med 2016 til 2030
- vil øker med to prosent årlig, akkumulert til 30 prosent i 2030.
- Ventetiden for tilpasning av høreapparater er i dag i snitt 20 uker. HLFs krav er maks 12
- uker.
- HLF har i dag i overkant av 500 hørselshjelpere/likemenn, og over 65.000 medlemmer.
- I 2020 er det anslått at én millioner nordmenn vil ha en hørselsutfordring.