Den første norske voksne pasienten som fikk CI, ble operert i 1986. Siden den gang er det utført 4039 CI-operasjoner i Norge, viser ny CI-statistikk (se faktaboks).

At antall operasjoner er høyere enn antall CI-brukere, skyldes at noen opereres flere ganger. Det utføres både ensidige CI-operasjoner, dobbeltsidige, der du får CI på begge ører samtidig, og såkalt CI2-operasjoner, der du får CI på begge sider på ulike tidspunkt. I tillegg må noen pasienter re-opereres. Fordelingen mellom ulike operasjoner siden 1986 ser slik ut: 2738 ensidige, 337 dobbeltsidige, 767 CI2 og 197 re-operasjoner.

Figur 1. Slik er fordelingen i ulike aldersgrupper for barn og unge som får operert inn cochleaimplantat.
Figur 1. Slik er fordelingen i ulike aldersgrupper for barn og unge som får operert inn cochleaimplantat.

Årlige data

I 1988 ble det første norske barnet CI-operert, og slik figur 1 viser blir et stort flertall operert før de er seks år.  Av de 3075 personene som nå er CI-brukere, er 892 barn og unge i alderen 0-18 år.

Selv om CI-operasjonene har vært utført i snart fire tiår, fikk man først i 2016 årlige oversiktstall, som blant annet viser kjønns- og aldersfordeling.

Siden 2016 har 1116 voksne har fått CI, jevnt fordelt mellom kvinner og menn. Men i 2023 var det en klart større andel kvinner som fikk CI, 95 kvinner mot 64 menn.

39 prosent av alle CI-opererte er mellom 65 og 80 år, 27 prosent er 50-65 år, 15 prosent er 35-50 år, mens de to minste gruppene gjelder de eldste og yngste voksne: Ti prosent er over 80 år, mens ni prosent er i alderen 18-35 år.  

Figur 2. Antall CI-pasienter og CI operasjoner fordelt på helseregioner i Norge 1986-2023.
Figur 2. Antall CI-pasienter og CI operasjoner fordelt på helseregioner i Norge 1986-2023.

Flest opereres i Oslo

Nytt av året er statistikken over antall operasjoner fordelt på helseregioner i perioden 1986 til 2023. Den viser at en stor del av operasjonene foretas ved Rikshospitalet i Oslo, med 2823 operasjoner fordelt på 2069 pasienter. Tilsvarende tall for operasjoner og pasienter ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen er 642-513, St. Olavs Hospital i Trondheim: 559-478 og 15-15 ved Universitetssykehuset i Tromsø. Se figur 2.

Mørketall

Fagsjef hørsel Steinar Birkeland i Hørselshemmedes Landsforbund er glad for at det nå utføres stadig flere CI-operasjoner også utenfor Oslo.

- Det betyr totalt sett et bedre tilbud til alle de som vurderer å få CI, da blant annet geografisk avstand har vært et hinder. Det kan også bidra til at vi kan få bedre oversikt over mørketallene, da vi i dag vet lite om hvordan personer med alvorlig hørselstap følges opp. Det er viktig for oss å vite hvor stort behovet faktisk er, sier Birkeland.

Fakta om CI

Cochleaimplantat (CI)

  • Barn og voksne som er døve, har sterkt nedsatt hørsel eller har andre alvorlige hørselsvansker kan få operert inn CI.
  • CI-apparatet består av en elektrode som implanteres i sneglehuset (cochlea) og et eksternt apparat - også kalt lydprosessor - som kobles til elektrodene.
  • Prosessoren fungerer som et slags høreapparat som fanger opp lyd og sender dette videre til sneglehuset. Derfra blir signalene sendt videre til hjernen, som tolker lydbildet.
  • Voksne som blir vurdert for CI-operasjon, må forvente ventetid. Barn prioriteres og settes ikke på venteliste.
  • Les mer på HLFs hjemmeside hlf.no ved å søke opp CI og CI-statistikk

CI-statistikken

  • CI-statistikken er utviklet og oppdateres av en arbeidsgruppe med representanter fra Hørselshemmedes Landsforbund (HLF), Rikshospitalet/Oslo universitetssykehus, Haukeland universitetssjukehus i Bergen og St. Olavs Hospital/Universitetssykehuset i Trondheim. Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø leverer data til statistikken.

Kilde: hlf.no