Audiografforbundet foreslår flere tiltak for å følge opp og hjelpe høreapparatbrukere, og samtidig unngå permitteringer. HLF er bekymret for manglende oppfølging, og er glad for initiativet.
Forbundets leder Håvard Ottemo Paulsen sier det er flere grep som audiografer kan ta for å redusere konsekvensene for brukerne.
85 prosent ledige
Basert på informasjon fra leverandørene og samtaler med egne medlemmer, anslår Paulsen at cirka 85 prosent av driften ved landets øre-nese-hals-klinikker har stoppet opp. Det får konsekvenser for hele "verdikjeden" i hørselsomsorgen.
-De fleste som er ansatt hos avtalespesialistene som har avtale med helseforetakene, er permittert. På sykehusene er ikke dette tilfellet, men her slipper knapt ikke-kritiske pasienter eller besøkende innenfor dørene. Hos leverandørene blir også flere og flere permittert.
-De av audiografene som ennå er på jobb i spesialisthelsetjenesten, og ikke er satt til andre oppgaver, oppfordres nå til å ringe høreapparatbrukerne som har høreapparater på utprøving. De kan følge opp brukerne og, om det faller seg naturlig, høre om de er fornøyde med apparatene. I så fall kan tildelingsbrevet sendes til leverandøren slik at høreapparatene endelig kan bli fakturert.
HLF glad for initiativ
Svært mange hørselshemmede befinner seg nå i en særlig vanskelig situasjon med bortfall av hørselsomsorg fra helsevesenet, på toppen av belastningene knyttet til viruspandemien.
-HLF er bekymret for at hørselshemmede nå ikke får tilstrekkelig oppfølging, og kapasitetsutfordringene vi vil stå overfor når helsevesenet igjen åpner for normal drift. I disse dager er det derfor viktig å finne alternative løsninger for å sikre hjelp der det er mulig. Vi er veldig glade for at audiografene viser initiativ til å ta i bruk nye metoder for å sikre oppfølging av høreapparatbrukerne.
-For HLF er det viktig at brukerne ivaretas på en faglig god måte, og da er fint at fagmiljøet går foran for å utvikle innovative løsninger innen høreapparatområdet, sier HLFs generalsekretær Henrik Peersen.
Kontakt viktig
-I disse dager med begrenset menneskelig kontakt og liten eller ingen mulighet for å komme i kontakt med folk, tror jeg de fleste brukere setter pris på en telefon fra audiografen sin. Men dessverre ble alt for mange audiografer sendt hjem det øyeblikket de sluttet å generere penger til klinikkene. Det er kanskje uunngåelig, men det hadde vært fornuftig med noen dager på jobb for å rydde i lister og kontakte pasientene, sier Paulsen.
Maner til solidaritet
Lederen i Audiografforbundet forsøker å se framover, og maner til solidaritet med dem som kan bli permittert.
-Vi må se på mulighetene til å komme i mål med tildelinger av høreapparater. Samtidig kan telefonisk kontakt begrense framtidig pasienttilstrømning ved at man hopper over en kontroll, eller avslutter med pasienter som er tilfreds. Det er vanskelig å se for seg hvordan dagene framover blir, men vi kan ta i bruk de verktøy vi har, og følge opp pasientene våre.
Vil ha krisetelefon
-Det mest spennende i disse dager er likevel en søknad vi har inne til Stiftelsen Dam om støtte til en krisetelefon for hørselshemmede.
-Vi har også sendt en henvendelse til Helse- og omsorgsdepartementet der vi ber om at audiografene kan få en ekstraordinær refusjonsordning på lik linje med audiopedagogene. Vi forsøker på alle vis å få brukt vår kompetanse til å hjelpe hørselshemmede, som er ekstra utsatt i denne tiden. Alle er avhengig av å få hørt nyheter på radio og TV, og ha telefonisk kontakt med sine nærmeste.
-Vi har også bedt Nav om en forenklet saksgang på søknader om høreapparater og tilbehør for raskt å kunne hjelpe folk uten pasientkontakt.
Oppfordrer øre-nese-hals-legene
Audiografforbundets leder oppfordrer øre-nese-hals-legene til å gjøre en innsats for å få audiografene tilbake i jobb.
-Helsedepartementet bør forespørres om ekstraordinære takster slik at pasientene kan følges opp på telefon eller med andre verktøy. For å være direkte: Om audiografene hadde hatt egne refusjonsavtaler ville dette allerede vært på plass, på lik linje med audiopedagogene som har vært meget dyktige i sin kommunikasjon med helsemyndighetene, sier leder i Audiografforbundet, Håvard Ottemo Paulsen.