Trondheim har i alle år vært Norges audiografhovedstad. Siden 1989 har NTNU hatt "monopol" på audiografutdanningen, som frem til nå har holdt til i lite egnede kontorlokaler utenfor sentrum. 

Mandag 26. august ble en ny æra markert. Etter ni år med planlegging og bygging kunne studenter, ansatte og inviterte gjester endelig feire at audiografutdanningen er på plass i NTNUs Helgasetr-bygning ved siden av St. Olavs hospital. 

Dame i grå genser holder tale
STUDENTLEDER. Karoline Johnsen Gulliksen er svært fornøyd med de nye lokalene til landets audiografstudenter. Foto: HLF

Superhelter

Begivenheten ble markert med taler og lykkeønskninger av blant andre Mona Elisabeth Hansen, leder av Audiografforbundet, og generalsekretær Inger Helene Venås i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF). Begge understreket  det store behovet for flere audiografer i en tid der ventetiden for å få utredning og hørselshjelp blir stadig lengre.

Her har audiografene en nøkkelrolle, understreket Venås overfor studentene. For første gang på flere år har NTNU i høst hatt en økning i antall søkere til det som heter bachelor i audiologi.

- Jeg håper dere nå føler på både stolthet og glede over det valget dere har tatt. Dere er viktig for medlemmene våre. Kompetansen deres forener mennesker og sørger for at de som hører dårlig får være en del av flokken, familien, samfunnet og verden. Som audiograf bør man føle seg litt som en superhelt, sa Venås.

Et løft for utdanningen

På vegne av morgendagens superhelter holdt audiografstudentenes leder Karoline Johnsen Gulliksen et innlegg, der hun skrøt av de nye lokalene. Både den sentrale plasseringen, nærmest vegg-i-vegg med St. Olavs hospitals hørselssentral, og lokalene i seg selv gir utdanningen et løft, sa hun.

Gulliksen er leder av studentforeningen Helix, som i disse dager kan ønske 51 nye audiografstudenter velkommen. At audiografutdanningen nå er samlet under samme tak som NTNUs øvrige helse- og sosialutdanninger, er godt både for miljøet og faget, merker studenter og ansatte.

Fokus på ventetid

HLF har det siste året intensivert arbeidet med å få politikere og helsemyndigheter til å forstå konsekvensene av dagens lange ventetid og audiografmangel. Flere steder må folk vente i halvannet år for å hørselstest og tilpasning av høreapparater. De lange køene var også temaet for HLFs årlige kampanje Hvert Øre Teller, som fikk mye oppmerksomhet i media.

Instituttleder Jorunn Helbostad ved NTNU er glad for den brede oppmerksomheten rundt disse sakene. I sitt innlegg la hun vekt på at den økte søkerinteressen til audiografutdanningen i år muligens kan tilskrives den store medieoppmerksomhet som hørsel har fått den siste tiden.