Størst satsing blir det ved Orkdal sjukehus, hvor det i løpet av kort tid vil bli en ønh-lege og tre audiografer. Dette er et bidrag til å imøtekomme økende antall eldre, og derved flere med hørselsstap som krever tiltak, og samtidig opprettholde driften ved sjukehuset, som er en integrert del av St. Olavs Hospital.

-Vi vil bidra til å opprettholde driften ved å styrke blant annet tilbudet til hørselshemmede her. Vi planlegger å lyse ut stillingene før sommeren og håper å være i gang med det nye tilbudet etter sommeren. På sikt er målet å doble kapasiteten i Orkdal, sier overlege Haakon Arnesen ved hørselssentralen på St. Olavs.

Fra privat til offentlig

St. Olavs har også inngått avtale med ønh-leger og audiografer både på Røros og Ørlandet. Begge steder har en ønh-lege i 25 prosent stilling og en audiograf i tilnærmet full stilling. Begge disse stedene har tidligere hatt private tilbud, som nå er omgjort til offentlig tilbud i regi av St. Olavs Hospital.

De to trøndelagsfylkene, som ble slått sammen til Trøndelag fra nyttår, har siden 1980-tallet hatt flere frittstående audiografer. Audioplus har vært den store private aktøren med syv avdelingskontorer, men gikk tidligere i år konkurs. De ansatte audiografene her vil fortsette på egenhånd de stedene de har praktisert, de fleste tilknyttet en avtalespesialist.

Gratis høreapparater

-Dette relativt store andelen private skyldes nok at audiografutdanningen har ligget i Trondheim, og at det har vært et flertall trøndere som har tatt denne utdanningen. De har helt klart fylt et behov og vil fortsatt gjøre det. Men reglene er nå en gang sånn at det er ønh-leger ved hørselssentraler og avtalespesialister som sammen med ansatte audiografer sikrer hørselshemmede gratis høreapparater finansiert over Folketrygden, sier Haakon Arnesen.