Elevene i klasse 4B ved Spjelkavik skole i Ålesund skrev brev til NRK Supernytt og klagde over mangel på teksting på tidligsendingene. Det lønte seg.
TEKST Karin Rykkje FOTO Staale Wattø, Sunnmørsposten
-Vi bruker alltid å se på Supernytt i lunsjpausen på skolen. Men vi har en elev og en lærer i klassen vår som er døve. Og disse sendingene var ikke tekstet, så det var vanskelig for dem å få med seg det som ble sagt.
– Det syntes vi var urettferdig, så vi bestemte oss for å skrive til dem om å tekste formiddagssendingen sin, forteller Mie Fiskergård Nekstad (9) og Tobias Breivik Solevåg (9).
KLARE MELDINGER. Mie Fiskergård og Tobias Breivik Solevåg er to av elevene som ga klare meldinger til NRK om manglende teksting. |
Viktige nyheter
Kontaktlærer Marianne Årseth tente på ideen om å skrive mail til Supernyttredaksjonen.
I mailen skriver de at de synes det er dårlig når alle døve og hørselshemmede elever og lærere i Norge mister dagens sending av Supernytt i lunsjpausen på skolen.
At sendingene som blir sendt seinere på dagen og dagen etter er tekstet, holder ikke, mener de.
De bruker nemlig å snakke om nyhetene som blir tatt opp der i lunsjtida. Og de synes Supernytt er kjempebra. Skredet i Gjerdrum er ett av temaene som er blitt tatt opp i Supernytt, og Trump og valget i USA selvsagt.
Klare meldinger
«Alle har rett til å se Supernytt på samme tid», skriver William.
«Alle, både døve og hørende, kan få se teksten på Supernytt», skriver Isabel.
«De døve vil ikke vente til dagen etter for å se Supernytt», skriver Sergej.
«Vi vil slutte å se Supernytt hvis dere ikke gjør slik at de døve kan se det sammen med oss», skriver Tobias, som mener dette siste muligens gjorde utslaget.
Overrasket
Uansett, NRK gikk med på å legge om rutinene slik at også tidligsendinga ble tekstet.
-Først svarte Supernytt at det var veldig vanskelig praktisk sett å få til teksting så tidlig på dagen, men at de takket for brevet og ønsket å se om de kunne få gjort noe med det.
– Etter en del rokeringer greide de det, og elevene i klassen ble kjempeglade og litt overraska over at de kunne være med på å påvirke noe så stort, sier tegnspråklærer Tove Glomset, som setter stor pris på at hun og eleven hennes, som begge er døve, nå kan få med seg alt som blir sagt.
-Vi som hører får også med oss mer av det som blir sagt, når sendingene er tekstet. Og nå har vi lært at det nytter å si fra, sier Årseth.
Det hører også med til historien at alle elevene i klassen lærer tegnspråk, og kan følge med på det som blir sagt.
Sjelden endring
-Det er ikke ofte vi kan gjøre endringer på denne måten, og det er gull at vi har fått til dette, sier redaksjonsleder for Supernytt, Frank Sivertsen.
Hadde disse sendingene gått i lineær tv hadde det vært enklere, men i og med at de går på nett eller i en app er tekstesystemet litt mer komplisert å få til så tidlig på dagen, forklarer han.
– Men nå gikk dette brevet fra Spjelkavik barneskole både til tekstekontoret og videre oppover i NRK-systemet, der noen har sett alvoret. Det gjorde at vi fikk stokket litt om, og det er vi veldig glade for, sier Sivertsen.