MØT OPP SELV. Henrik Peersen oppfordrer alle som er blitt svindlet til selv å anmelde svindelproduktet til politiet. Foto. Anja Hegg
MØT OPP SELV. Henrik Peersen oppfordrer alle som er blitt svindlet til selv å anmelde svindelproduktet til politiet. Foto. Anja Hegg

HLFs generalsekretær Henrik Peersen har tidligere reagert med avsky på annonsen som lover perfekt hørsel innen 28 dager, med en olje som angivelig skal vekke døde hårceller til live.

Politianmeldt

HLF ble først oppmerksom på denne annonsen i januar i fjor, og advarte allerede da mot å kjøpe produktet. Siden har den dukket opp med jevne mellomrom på sosiale medier og i flere nettaviser.

-Vi opplever dessverre at spesielt mange eldre har latt seg friste til å bestille produktet. Nå er vi lei denne annonsen, og vi har anmeldt saken til politiet i håp om at de kan finne frem til bakmennene og få satt en stopper for denne svindelen.

-Det er lite vi som forbund kan hjelpe den enkelte med, ettersom selskapet er veldig sparsomme med kontaktinformasjon. Min oppfordring til de som har blitt lurt, er at de selv anmelder saken til politiet, sier Peersen.

Fiktive personer

Professoren som figurerer i annonsen og som angivelig står bak produktet er en fiktiv person, og «professoren» fremstår også med nytt navn og nytt ansikt i de siste annonsene. Også alle «fornøyde kunder» er fiktive personer, med bilder som er hentet fra ulike utenlandske bildebyråer. Personene får også forskjellig navn avhengig av i hvilket land produktet lanseres.

Ingen kontaktinformasjon

Din Hørsel omtalte svindelproduktet allerede i januar i fjor, og har flere ganger advart mot å kjøpe produktet. Din Hørsel har tidligere forsøkt å komme i kontakt med produktets norske kunderådgiver på e-post, men fikk aldri svar. Når vi nylig flere ganger har ringt kontaktnummeret som oppgis først etter at du har bestilt og mottatt produktet, får vi bare et automatisk svar hvor en kvinnestemme forteller om det «fantastiske» produktet.

SVINDEL. Den politianmeldte annonsen for Relixen Oil slik den så ut første gang. Siden er person og navn på «mirakelprofessoren» endret. Foto. Skjermdump
SVINDEL. Den politianmeldte annonsen for Relixen Oil slik den så ut første gang. Siden er person og navn på «mirakelprofessoren» endret. Foto. Skjermdump

Har ikke tillatelse

Legemiddelverket opplyste i fjor til Din Hørsel at Relixen Oil ikke er oppført i Felleskatalogen, og er dermed et legemiddel som ikke har markedsføringstillatelse i Norge. Det betyr at det ikke kan selges lovlig som legemiddel.

Forbrukertilsynet sa i fjor på generelt grunnlag at påstander om konkret effekt/virkning må kunne dokumenteres, og dokumentasjonen må foreligge på tidspunktet for markedsføring.

-Det må være snakk om vitenskapelige undersøkelser som det er hold i. Det som vises til i markedsføringen her er generelle uttalelser, utsagn fra fornøyde «kunder» og så videre.

 -Basert på en foreløpig vurdering av markedsføringen sammenholdt med tidligere saker som ligner, vil jeg si at dette ser ut til å være for godt til å være sant – altså svindel, sa avdelingsdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukertilsynet den gang.

 «Alt» er feil

Din Hørsel har hatt kontakt med flere personer innen berørte fagfelt i Norge, og ingen kjenner til «professoren» eller produktet som selges.  Her er faktiske forhold som styrker mistanken om svindel:

  • All tilgjengelig forskning slår fast at døde hørselsceller er ikke kan gjenopplives.
  • Preparatet selges ikke på noen apoteker i Norge.
  • Annonsen inneholder ingen produktopplysninger, slik loven krever.  Det får du først vite etter at du har bestilt produktet.
  • Annonsen oppgir ingen kontaktinformasjon, slik loven krever – bare en bestillingsblankett.
  • Alle personer som forteller hvor vidunderlig preparatet er, er fiktive, viser et enkelt søk i telefonregistrene og på google.
  • Alle bilder er hentet fra utenlandske, kommersielle billedbaser, også bildet av «Jacobsen og hans mor».
  • De aller fleste in ingrediensene som denne oljen inneholder, brukes innen hudpleie og enkel smertelindring.
  • Når du søker på den franske bestillings- og betalingsløsningen, blir du møtt med «Warning!» og «Suspected scam» (mistenkelig svindel). Ifølge Forbrukertilsynet er dette en klassisk abonnementsfelle.