Dag Lyngve Sunde er øre-nese-hals-spesialist og overlege ved Molde sykehus. I over 20 år har han jobbet med tinnitus.

De siste årene har han vært opptatt av å «bake» kake. Nærmere bestemt tinnituskaka, som han kaller den.

Lang reisevei

Tinnituskaka bygger på en behandling som Sunde og hans kolleger har utført i en årrekke ved Lærings- og mestringssenteret på Molde sjukehus. Den går over fire fysiske seminarer på seks timer hver. Men reiseveien er en barriere for mange pasienter utenfor Midt-Norge.

- Nå har vi laget en digitalisert, nettbasert tjeneste, som pasienter over hele landet kan ta i bruk. Håpet er å gi flere tinnitusrammede et bedre tilbud enn det som er mulig i dag, sier Sunde.

Veiledet selvhjelp

Den digitale kaka består av veiledet selvhjelp som pasienten får hjemme. Den nettbaserte metoden gir enklere tilgang til rehabilitering og bidrar til en mer bærekraftig rehabilitering av tinnitus. Behandling med fysisk oppmøte er både ressurskrevende og krever mye av pasienten, vet Sunde. 

Det digitale tilbudet har vært tilgjengelig siden november 2024 og er finansiert med innovasjonsmidler fra Helse Møre og Romsdal. Fase 2 av prosjektet fortsetter i år med støtte fra Stiftelsen Dam for å optimalisere og videreutvikle tilbudet. 

Gir rehabilitering

Tinnitus, også kalt øresus, kjennetegnes av lyder bare du selv kan høre uten ytre lydkilder. Dette skaper elektrisk aktivitet i hørselssystemet og kan ha en rekke årsaker.

- De aller fleste tilfeller av tinnitus går over av seg selv. Vår behandling er laget for dem som sliter med langvarige plager, sier Sunde.

Det finnes riktignok ingen behandling som gjør at man blir helt kvitt tinnitus. Men den digitale tinnituskaka kan gi en form for rehabilitering og hindre kronisk stresslidelse.

Fire kakestykker

Tinnituskaka består av fire kakestykker: Utredning, introduksjon og en kombinasjon av to behandlingsterapier, tinnitus-retraining (tilvennings-) terapi (TRT) og kognitiv atferdsterapi (KAT). Begge metodene er forskningsbasert og kan vise til god effekt. (Les mer fakta nederst).

Den standardiserte utredningen består av øremikroskopi, fire hørselstester og eventuelt MR-undersøkelse. Dette gjøres hos en øre-nese-hals-spesialist, som så kan henvise deg til rehabiliteringstilbudet.

- Utredning må til for å finne mulige årsaker til tinnitus. Noen årsaker kan behandles, som for eksempel betennelse eller væske i mellomøret. Som oftest finner man ingen slik årsak. Utredning er også viktig for å ta bort pasientens bekymring, sier Sunde.

Får gratis tilgang

- Når vi mottar henvisningen, sender vi SMS til pasientene. Da blir de orientert om tilbudet og hva som skjer videre. Så får de et introduksjonsseminar, forklarer Sunde.

Seminaret er på seks timer med pauser imellom. Du kan selv velge om du vil ta dette på nett eller ved fysisk fremmøte i Molde. Etter introseminaret får du gratis tilgang til tinnituskaka, og fra da av vil all kontakt være nettbasert. Deretter fortsetter du på egen hånd, når det passer deg.

Videoer

Du får avspilt videoer med Sunde som veileder gjennom hele programmet. Det inneholder blant annet interaktive ark og tekstbokser med kunnskapsbasert behandling. Deltakerne kan også komme med tilbakemeldinger. Da kan opplegget endres underveis. Om du vil, kan du få individuell videokonsultasjon, for å få en «second opinion» av en annen lege.

- Underveis får du fem spørreskjemaer til å fylle ut etter tre, seks, ni og 12 måneder. Spørreskjemaene skal brukes for å se hvordan det går med deg, og som grunnlag for å gi tilbakemelding til henvisende lege, opplyser Sunde.

To psykologistudenter ved NTNU skriver nå masteroppgave om tinnituskaka for å se på behandlingseffekten. 

Her kan du se en YouTube-video der Dag Lyngve Sunde forklarer prinsippene bak tinnituskaka 

Mann holder foredrag med bilde av hørselsorganet
KUNNSKAP. Kunnskap om hørselsorganet og ufarliggjøring av tinnituslyder er en viktig del av Sundes nettbaserte verktøy. Foto: Privat

Tilvenning

Metoden går ut på å gjøre tinnitus om til et emosjonelt nøytralt stimuli, og på den måten tilrettelegge for tilvenning til signalet. Terapien har som mål å endre på hørselssignalenes ferd inn i hjernen til hørecellene. Hjernen er veldig plastisk.

Sunde forklarer:

- Vi legger merke til lyder som ikke var der fra før, som sirener fra en brannbil eller når kjøleskapet begynner å summe.

En skarp lyd eller andre stimuli som fremkaller et ubehag, gir økt aktivering av kropp og hjerne, hormonelt og nevrologisk. I utgangspunktet en viktig reaksjon for å overleve.

Men tinnitus kan føre til grunnløs irritasjon og bekymring. Det kan bli en ond sirkel av sensitivisering og mer irritasjon. Dette hindrer den naturlige prosessen med tilvenning. Tilvenningen går ut på å bryte denne sirkelen.

Krevende

- Målet er at man aksepterer tinnitus. Da vil tinnitussignalet etter hvert ignoreres. Akkurat som folk som bor ved en trafikkert, støyende vei etter hvert ikke legger merke til støyen, sier Sunde.

Hvis pasientene fortsatt plages etter TRT-kakestykket, slik at humøret påvirkes negativt eller aktiviteter forstyrres, kan de gå videre på det fjerde kakestykket, kognitiv atferdsterapi. Sunde understreker at denne delen krever at du er motivert, fordi kognitiv atferdsterapi er krevende.

Under årets Hørselskonferanse, som Hørselshemmedes Landsforbund arrangerer 3. mars, er Sunde blant foredragsholderne. Slik skal det nye nettbaserte rehabiliteringstilbudet og tinnituskaka gjøres kjent for helsetjenesten.