Oslos helsebyråd Robert Steen (Ap) lovte å rydde plass til hørsel i hovedstadens nye satsing på folkehelsen under åpningen av årets Hvert Øre Teller (HØT)-kampanje.
Steen var blant flere politikere som tok turen innom Eidsvoll plass utenfor Stortinget, da årets HØT-kampanje ble offisielt åpnet tirsdag 21. september. Helsebyråden tok seg god til å lytte til generalsekretær Henrik Peersens klare budskap: Til tross for at åtte av ti høreapparatbrukere opplever at apparatbruken gir økt livskvalitet, er veien dit lang og kronglete. Og mange, særlig eldre, får ikke hjelp.
GOD HØRSEL. Helsebyråd Robert Steen viser frem resultatet av hørselstesten sin, som viser at han har god hørsel. - Nå kan ingen beskylde meg for å ikke være en lyttende politiker. |
Lav kunnskap
- Folk har generelt lite kunnskap om hvordan man kan få testet hørselen sin, og mange er ikke klar over at høreapparater er gratis. Videre er det kø og ventetid for å få hjelp til å lære å bruke apparatene. Et annet problem er lav kompetanse om hørsel blant ansatte i helsevesen og hjemmetjenester. Hva kan Arbeiderpartiet og du som byråd bidra med for at hørselsrehabiliteringen blir bedre også i hovedstaden? spurte Peersen.
Viktig for folkehelsen
Steen svarte at det er viktig å både få økt synlighet og bevissthet rundt nedsatt hørsel og at kompetansen om hørsel blant de mange som skal gi helsehjelp må styrkes.
- Det er ingen tvil om at hørselstap er et bredt folkehelseproblem, som griper inn i de fleste arenaer, både fysisk, mentalt og sosialt. Hørsel bør derfor få en viktig plass i Oslos nye folkehelsestrategi, som vi nå jobber med. Her vil jeg gjerne ha hjelp av HLF, derfor ønsker jeg å invitere dere på dialogmøter, sa Steen.
Under sin visitt benyttet han muligheten til å ta en tur innom HLFs hørselsboks. Sist han tok en hørselstest var i militæret.
LITT REDUSERT. Fraksjonsleder i helse- og sosialutvalget i Oslo, James Stove Lorentzen (H), har litt nedsatt diskant, ifølge audiograf Kjersti Horten Tardif i HLF. |
Tok hørselstest
Det samme var tilfellet for James Stove Lorentzen (H), fraksjonsleder i helse- og sosialutvalget i Oslo. Også han ønsket HLF varmt velkommen til rådhuset for å snakke om hørsel og noterte flittig aktuelle saker og tema. Etter å ha blitt testet i HLF-boksen fikk han en gjennomgang av eget audiogram av audiograf Kjersti Horten Tardif. Det viste at han etter hvert bør vurdere en grundigere test hos øre-nese-hals-lege, noe som for hans del ikke var overraskende.
- Da skal jeg ta med kona mi. Hun trenger også en hørselstest og er familiært belastet, fortalte Lorentzen, som har flere høreapparatbrukere i svigerfamilien.
STOLT. Kitane Kinvares er en av frontfigurene i årets Hvert Øre Teller-kampanje og vil kjempe mot skam og uvitenhet. |
Fornøyd og stolt
Den fornøyde høreapparatbruker er hovedperson i årets HØT-kampanje, som markeres både nasjonalt og lokalt i regi av frivillige HLF-medlemmer. På grunn av koronaepidemien måtte fjorårets kampanje gjennomføres digitalt. I år derimot har HLFs lokallag stands med tilbud om gratis hørselstesting i mange kommuner, og her finner du en oversikt.
31 år gamle Kitane Kinvares fra Drammen er blant frontfigurene i årets kampanje. Hans hørselshistorie er blant flere som deles på HLFs kampanjeside hvertoreteller.no og i sosiale medier. Han var også med på tirsdagens kickoff og sier dette om hvorfor han har sagt ja til å stille opp:
- Jeg vil vise at hørselstap er noe som angår mange mennesker i alle aldre og at det ikke bare er eldre som bruker høreapparat. Selv begynte jeg med høreapparater som femåring, og jeg har i mange år drevet med musikk. Mange tror det ikke er mulig å drive med musikk med nedsatt hørsel, men bare se på meg! Klart vi kan.
HILSES VELKOMMEN. Bystyremedlem i Oslo, Espen Andreas Hasle (KrF), koronahilser på likeperson Øivind Skottland i HLF Oslo og HLFs generalsekretær Henrik Peersen. |
Oppgradering
Espen Andreas Hasle, gruppeleder for KrFs bystyregruppe i Oslo, er også en fornøyd høreapparatbruker etter et drøyt års "praksis".
- Jeg merker at jeg har stort utbytte av apparatene både privat og i jobbsammenheng. Ikke minst har jeg merket det godt i koronatiden med alle møter på Teams. Da har jeg erfart hvilke fordeler det har å få PC-lyden rett inn i høreapparatene min. Også kona er fornøyd med apparatene.
Hasle innrømmer at det i starten var en psykologisk barriere å vedkjenne seg eget hørselstap som 47-åring. På grunn av ventetid hos øre-nese-hals-lege og audiograf, ble det også en praktisk barriere med en del venting.
- Mitt vippepunkt ble var da jeg leste at det å begynne med høreapparat tidlig, før sansene begynner å kompensere for dårlig hørsel, kan forebygge demens. Er det noe vi alle ønsker å unngå, så er det jo demens. Jeg er veldig glad for alle fordeler høreapparatene mine gir i hverdagen. Å bruke høreapparater gir en oppgradering av kroppen.
FØRSTE TEST. Ann Sofi Nedrebø Stenbakk har aldri testet hørselen og får hjelp av audiograf Roy Gipling i Phonak. |
Bruker propper
Det var slett ikke bare politikere som kretses rundt HLFs stand under kampanjeåpningen. Blant de som sto i kø for å få en gratis hørselstest var 77 år gamle Arve Paulsen.
- Jeg har kjørt motorsykkel i hele mitt liv på sykler med skrøpelige eksosanlegg. Jeg merker godt at jeg hører dårlig, så nå er det på tide å ta en test. Det er kjempebra at HLF tilbyr dette gratis. Det er mange tullinger som meg, som ikke har vett til å gjøre noe med hørselen.
Ann Sofi Nedrebø Stenbakk (30) var blant de som fikk papirer på at alt er såre vel etter testing.
- Jeg har ikke testet hørselen før og syntes det var greit å få vite hvordan ståa er. Heldigvis viste testen at jeg har god hørsel. Jeg skal fortsette å bruke sånne, sier hun og viser frem to ørepropper hun har fått av HLF.
Hør brannmann Kenneth Wangens tøffe hørselshistorie i HLFs kampanjefilm: