Vi mennesker er ulike når det gjelder konkurranseinstinkt og motivasjon. Alle har likevel tilgang til den berusende følelsen av mestring.
Førsteamanuensis Ragnhild Bang Nes ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo har forsket på livskvalitet, trivsel og psykisk helse i snart 20 år. Hun er også tilknyttet Folkehelseinstituttet og har vært involvert i flere prosjekter om hverdagsglede. I 2021 utgav hun boka «Lykkekuren».
- Som forsker er jeg særlig opptatt av hva som styrker oss. Hva gjør at folk klarer å stå i hverdagen til tross for store helsemessige, sosiale eller økonomiske utfordringer? Å ha kunnskap og gode verktøy er viktig for å kunne styrke seg selv, fastslår psykolog Bang Nes.
Lykkehormoner
- Hvorfor er mestringsfølelse viktig for livskvaliteten?
- Når vi opplever mestring eller gjør noe morsomt, skiller hjernen ut belønningsstoffer som gjør at vi føler oss bra. Stoffene omtales ofte som kroppens egne lykkehormoner, kjent under navn som endorfiner, oksytocin, serotonin og dopamin. Ikke bare gir de positive følelser i form av stolthet, økt selvtillit, følelse av kontroll og viljestyrke, de demper også stressnivået i kroppen. Disse stoffene er som krutt for hjernen og skaper robusthet og motivasjon.
LØNNSOM LYKKE. Ragnhild Bang Nes har forsket mye på hva mestring betyr for livskvaliteten vår. Foto: Astrid Waller |
Indre og ytre motivasjon
Det fins en del forskning på hva som motiverer oss til å gyve løs på «umulige» eller kjedelige oppgaver. Drivkraften er enten indre eller ytre motivasjon og vil variere fra situasjon til situasjon.
- Ytre motivasjon involverer ulike former for ekstern belønning, der du drives av å bli sett, heiet frem eller premiert. Er du indre motivert og driver med noe du brenner for, er du ikke avhengig av ytre belønning. Det du driver med blir en belønning i seg selv. Flere studier tyder på at den indre motivasjonen gir størst glede. Men, understreker forskeren, uansett hva som driver oss, er det viktig å feire at man får til ting. Gi deg selv et klapp på skulderen!
Øvelse gjør mester
Egenskaper som selvdisiplin og konkurranseinstinkt kan til en viss grad være genetisk betinget, men øvelse gjør mester. Og vi bør ikke være for harde med oss selv, når vi mislykkes, ifølge lykkeforsker Bang Nes.
- Som art er vi mennesker tilpasningsdyktige og formbare, og alle har potensiale for å få det bedre. Selv sjeleknusende nederlag tar ikke fra oss muligheten til å få det bedre etter hvert. Alt vi gjør, lærer og etablerer av nye vaner endrer faktisk hjernen vår, og dermed livet og humøret.