Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) og Norges Døveforbund signerte i dag en historisk samarbeidsavtale.
De to organisasjonene har i mange år samarbeidet i interessepolitiske saker, men nå er samarbeidet for første gang formalisert gjennom en egen avtale. Den ble signert av de to forbundslederne Bjørg Kampestuen-Berntzen i HLF og Jannicke Kvitvær i Norges Døveforbund i Oslo torsdag 5. september.
Initiativet til avtalen kommer fra HLF og ble umiddelbart godt mottatt av Norges Døveforbund utfra en felles forståelse om at begges medlemmer har overlappende interesser:
Begge organisasjonene kjemper for et samfunn som gir like muligheter for alle, uavhengig av hørsel og språk. Å sikre god livskvalitet, likestilling og full deltakelse i alle livets sammenhenger for døve og hørselshemmede, er kjernesaker som de ønsker å løfte politisk.
Mange fellesinteresser
I en felles pressemelding heter det at: "Vi er ulike organisasjoner med ulike ekspertroller, men det fins flere felles interessepunkter. Målet er å bruke organisasjonenes ulike kompetanser og ressurser for å skape et mer helhetlig tilbud til hørselshemmede og døve, og skape politisk oppmerksomhet om saksområdene som begge organisasjoner er opptatt av".
Trenger begge
- Medlemmene våre er avhengige av begge organisasjoners arbeid. Tegnspråklige benytter i stor grad hørselsteknisk utstyr, og flere av medlemmene til Hørselhemmedes Landsforbund har også nytte av tegnspråk i ulike situasjoner, sier forbundsleder Kvitvær i Norges Døveforbund.
HLFs forbundsleder Bjørg Kampestuen-Berntzen er glad for samarbeidet og forteller at dialogen rundt avtalen har vært god.
- Jeg ser frem til å fronte saker som er til gjensidig fordel for våre medlemmer og målgrupper. Dette samarbeidet ønsker vi også lokalt. Sammen er vi sterkere, sier hun.
Ulike roller
- Tegnspråklige miljøer har ofte kritisert HLF for ikke å kjempe nok for tegnspråk. Hva vil samarbeidsavtalen med Norges Døveforbund bety for HLFs språkpolitikk?
- Avtalen peker på at vi har ulike ekspertroller. Det betyr at det fortsatt vil være Norges Døveforbund som skal ha særlig dybdekompetanse på tegnspråk, mens HLF særlig fronter tema knyttet til hørselsteknisk utstyr og tilrettelegging. Begge medlemsorganisasjoner anerkjenner at våre medlemmer i økende grad er overlappende og opptatt av begge tema, sier Kampestuen-Berntzen.
Felles kamp for tolker
- Hvilke saker er det naturlig at de to organisasjonene nå samarbeider tettere om?
- Vi har lenge jobbet koordinert vårt arbeid med Norges Døveforbund når det gjelder tilgang til tolk. Dette er et eksempel på et samarbeid som vil være sentralt nå og fremover, sier HLFs forbundsleder.