En enstemmig generalforsamling vedtok 16. mars at navnet HLFU (Hørselshemmedes Landsforbunds Ungdom) går inn i historien etter 50 år. Nå er det Ung Hørsel som gjelder for de drøyt 1100 medlemmene.

Diskusjon rundt hemmet

Nina Abusdal, nyvalgt leder av Ung Hørsels styre, forteller at ønsket om nytt navn har vært diskutert i flere år. Debatten har særlig dreid seg om begrepet hørselshemmet. 

- Flere unge føler ordet er negativt ladet og kjenner seg ikke igjen i det å være hemmet i dagens samfunn. Vi ønsket samtidig å fornye oss og ha et navn uten forkortelse. Navnet Ung Hørsel er selvforklarende, og vi tror det blir lettere å få med flere medlemmer med et fengende navn som dette. Navnet er mer åpent for at det handler om hørsel og ikke at man "bare" er hørselshemmet, sier Abusdal. Hun forteller om jubel i salen da nytt navn ble vedtatt.

Smilende dame med rosa stripet genser og mørkt hår
DE UNGES STEMME. Nina Abusdal leder det nye styret i Ung Hørsel. Foto: Privat

Rakere rygg

- Hvilke reaksjoner har dere fått så langt på det nye navnet?

- Bare positive tilbakemeldinger. Jeg har snakket med medlemmer som forteller at de er lettet og at det var på høy tid med en navneendring. Vi var stolte av å være medlem av HLFU, men nå kan vi gå med enda rakere rygg, sier Abusdal.

Debatt på landsmøtet

Også på HLFs landsmøte i Trondheim 13.- 15. juni blir det navnedebatt. Sentralstyret i HLF har i sin innstilling til landsmøtet foreslått å endre navn til Hørselsforbundet. Navneforslaget har vært ute til høring i alle fylkeslag, og alle har gitt tilslutning til forslaget.

Forslaget var også oppe under HLFs landsmøte i Bodø i 2022, der et klart flertall ønsket nytt navn. Under voteringen manglet det én stemme for å sikre to tredjedels flertall, slik vedtektene krever. Dermed ble Hørselshemmedes Landsforbund stående som organisasjonsnavn. 

Viktig stemme

Styret i Ung Hørsel håper på et annet utfall under landsmøtet i juni.

- Vi argumenterte for en navneendring under sist landsmøte og vil være med i debatten i år også. Vi er ungdommen, og vår stemme er viktig. Vi vet at den gjennomsnittlige alderen på medlemsmassen i HLF er over pensjonsalder. Disse medlemmene må ikke glemme at det er vi som trer inn i HLF om noen år. Det er vi som skal fortsette deres viktige arbeid gjennom interessepolitikk, informasjon og aktiviteter for å bedre medlemmenes livssituasjon og utfordringer, understreker Abusdal.

Det nye styret

Den nye styrelederen i Ung Hørsel har vært aktivt medlem av HLFU siden 2010, lokallagsleder i det som nå heter Ung Hørsel Agder og medlem av HLFs sentralstyre siden 2017.

De øvrige medlemmene av det nyvalgte styret er Cathrine Wold (nestleder) og Lilja Eveline Mortensdatter Steen, Gaute Sylte, Erlend Aalbu og Tor André Myhre. Varamedlemmer er Maren Andersen og Isabel de Graaf.

Gratulasjoner

HLFs generalsekretær Inger Helene Venås har følgende kommentar til navneendringen:

- Vi vil gratulere den fine ungdomsorganisasjonen vår med nytt navn. Vi merker oss begrunnelsen om at ordet «hemmet» er negativt ladet, og at de ikke kjenner seg igjen i dette begrepet. Dette er jo også en av grunnene til at sentralstyret innstiller på navnebytte til Hørselsforbundet. Hos oss skal alle føle seg inkludert og velkommen.