På med munnbindet og husk meteren! Her er gode tips til deg med nedsatt hørsel og høreapparat.
Minst mulig sosial kontakt - mest mulig hjemmeliv. Den smittsomme varianten av koronaviruset, omikron, har tvunget nordmenn til å leve med strenge koronarestriksjoner. Nok en gang.
8. desember kom Støre-regjeringen med nasjonalt påbud om munnbind og en rekke andre tiltak og anbefalinger for å bremse smittespredningen. Fra 15. desember og de neste fire ukene gjelder enda strengere nasjonale smitteverntiltak med blant annet antallsbegrensinger på arrangementer, nasjonal skjenkestopp og munnbind innendørs.
Nasjonalt påbud
Munnbindpåbudet gjelder i alle kommuner, uansett smittetrykk, på steder der det ikke er mulig å holde minst én meters avstand til andre. I praksis betyr dette at munnbindet skal på i kollektivtransport, taxi, butikker og andre steder der det er mye folk og vanskelig å holde nødvendig fysisk avstand.
Kravet om bruk av munnbind gjelder også hos frisører, hudpleiere og andre en til en-virksomheter. Helsemyndighetene anbefaler dessuten munnbind når vi er i kontakt med helse- og omsorgstjenesten, for eksempel fastlege og tannlege.
Vanskelig kommunikasjon
Særlig for hørselshemmede skaper økt munnbindbruk store kommunikasjonsvansker. Mange er avhengige av å lese på leppene og "lytte med øynene", noe som er umulig når munn og mimikk forsvinner bak munnbind og masker. I tillegg har smittevernutstyret lyddempende effekt. Også normalthørende sliter med å oppfatte hva som blir sagt bak munnbind, masker og plexiglass.
Gjennomsiktige munnbind
Siden pandemien startet i mars 2020 har HLF kjempet for gjennomsiktige munnbind for helsepersonell og for at hørselsvennlige munnbind skal bli tilgjengelig som apotekvare. Så langt har lite skjedd fra myndighetenes side.
I fjor valgte HLF å importere gjennomsiktige munnbind til kostpris til nærpersoner og andre som har kontakt med hørselshemmede. Så langt har HLF solgt og delt ut nærmere 11.000 munnbind fra sitt lager.
Kan ta det av
På ett område har helsemyndighetene gitt personer med hørselsutfordringer noe hjelp i situasjoner der samtaler med munnbindbrukere blir vanskelig. Visse grupper kan unntas fra munnbindpåbudet, deriblant personer som samhandler med hørselshemmede. Dette blir presisert på hjemmesiden til Folkehelseinstituttet (FHI):
"Munnbind vanskeliggjør samhandling ved hørselshemming. Dersom det er et påbud om å bruke munnbind og det er nødvendig å ta av munnbindet for at personer med hørselshemming lettere skal kunne forstå hva som sies, er ikke anbefalinger eller påbud om bruk av munnbind til hinder for dette. Man bør opprettholde avstand hvis munnbindet tas av for å forbedre kommunikasjonen, dersom mulig".
I praksis betyr dette at du kan be andre droppe munnbind eller ta det til side under samtalen, så lenge dere holder meteren.
VIL SPRE INFORMASJON. Seksjonsleder Hanne-M. Eriksen-Volle i FHI er glad for alle som kan bidra til å gjøre munnbind-rådene for hørselshemmede bedre kjent. Foto. Torunn Alberg |
Lite kjent regel
Tilbakemeldinger fra HLF-medlemmer tyder på at regelen fortsatt er lite kjent, også blant helsepersonell og andre med pasientkontakt. Din Hørsel får jevnlige henvendelser fra fortvilte medlemmer som opplever manglende samarbeidsvilje. Til og med på hørselsentraler har de opplevd at ønsket om dialog uten munnbind har blitt blankt avvist av hensyn til smittevernet.
Glad for mediefokus
Seksjonsleder Hanne-M. Eriksen-Volle ved Resisten- og infeksjonsforebygging i Folkehelseinstituttet er glad for at media tar opp temaet om unntaksbestemmelsen for hørselshemmede. På spørsmål om FHI har gjort noen informasjonsgrep for å bidra til å gjøre unntaket bedre kjent for eksempel i helsevesenet, svarer hun følgende i en e-post til dinhorsel.no:
- FHI har forsøkt å gjøre rådet kjent ved å løfte det opp på våre hjemmesider og trekke frem unntak i intervju om munnbind. Vi setter stor pris på at dere er med å gjøre rådet kjent, sier Eriksen-Volle.
BINDERS BAK. Bend ut en binders, og hekt fast til strikkene. Slik får du festet i nakken, i stedet for bak ørene. Foto. Bjørg Engdahl |
Lett å miste
Munnbind innebærer også en annen utfordring for høreapparatbrukere: Når både apparat, munnbindstrikk og kanskje et par briller skal ha plass bak øret, blir det trangt. Risikoen for å miste høreapparatene er dessuten stor når munnbindet må raskt av og på.
Binders hjelper
Heldigvis fins det billige hjelpemidler og smarte triks for å unngå tap av høreapparater eller gnagsår bak ørene.
Binderstrikset er for eksempel kjent blant helsepersonell med lang munnbinderfaring:
Ved å hekte munnbindstrikkene til en stor binders kan mundbindet festes i bakhodet eller nakken i stedet for bak ørene.
MED HÅNDTAK. Håndtaket fra en tom vinkartong kan holde munnbindet på plass og vekk fra ørene. Foto. Bjørg Engdahl |
Ta vare på kartongen
En annen festemetode som har oppstått under koronaen handler om vin eller rettere sagt tomme vinkartonger. Her er trikset å lirke løs håndtaket på en tom pappvin-kartong. Deretter fester og tvinner du munnbindstrikkene rundt endene på håndtaket til du kjenner at munnbindet sitter passelig stramt på.
Et annet alternativ er selvsagt å kjøpe eller lage egne munnbind som kan knyttes med snorer.
Les også: