Det er ikke farlig å lade høreapparater om natten. Det fastslår Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, som står bak ladevettreglene.
Mange høreapparatbrukere ble bekymret da pressesjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If advarte mot nattlading i Din Hørsel nummer 4 i fjor.
Audiografer fikk en rekke henvendelser fra høreapparatbrukere som er avhengige av å lade om natten. Melanor, som er bransjeorganisasjonen for høreapparatleverandørene, måtte derfor gå ut å berolige.
– Det er trygt å lade om natten, så lenge du følger bruksanvisningen, uttalte Melanor til Din Hørsel.
Enig med leverandørene
Nå stiller Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) seg bak leverandørene. Det er DSB som står bak ladevettreglene i samarbeid med Brannvernforeningen og If. Senioringeniør Marius Holt, som arbeider med nettopp elsikkerhet, går langt i å gi grønt lys for å nattlade høreapparater:
– De ti laderådene våre er helt generelle. Det er ikke sånn at alle tilfeller passer til alle, og det er alltid noen unntak. At det skjer noe feil mens du lader, er ikke mer sannsynlig om natten enn om dagen. Men det kan være mye farligere, fordi det tar lenger tid før du oppdager det. Dermed kan brannforløpet ha kommet lenger, sier han.
SENIORINGENIØR. Marius Holt er senioringeniør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Foto: Daniel Fatnes, DSB |
– Bruk fornuften
– Vi anbefaler derfor som hovedregel at du lader når du er våken og til stede. Men selvfølgelig er det lov å bruke fornuften. Her snakker vi om et spesialtilfelle hvor det ikke er praktisk mulig å lade høreapparatet om dagen. Det hadde blitt litt dumt om vi i DSB skulle sagt at alle må ha minimum to høreapparater, sier Holt.
– I tillegg er batteriene såpass små at energien vi snakker om er ganske liten. Det er også en relativt liten mengde giftig gass som kan komme fra dem hvis det begynner å brenne. Det er stor forskjell på høreapparatbatterier og batteriene i elsparkesykler.
Følg de andre reglene
Holt skjønner godt hva Melanor snakker om.
– Generelt er de fleste produkter trygge, så lenge de brukes i henhold til bruksanvisningen og oppfyller norske krav. Men man kan ha uflaks og ha fått et dårlig produkt, og det kan være feil i det elektriske anlegget som laderen er knyttet til, sier han.
Med andre ord: Ladevettreglene er ikke absolutte regler, men sterke anbefalinger, der det alltid fins unntak. Hvis du må lade høreapparatene om natten, så er det ekstra viktig at du følger de andre ni ladevettreglene.
Godt testet
Din Hørsel har tatt kontakt med de enkelte leverandørene, som sier det samme: Det er trygt å lade om natten.
– Vi gir de samme rådene som Melanor. Det er trygt å lade høreapparatene om natten, forutsatt at du følger våre anvisninger i brukerveiledningen og bruker originalt utstyr, skriver salgssjef Espen Devig Andreassen i GN Hearing i en e-post.
Salgssjef Harald Mogren i Oticon forteller hvordan både laderne og batteriene er testet etter sikkerhetsstandarder.
– Så lenge høreapparatene og laderen blir brukt som tiltenkt, har vi ingen problemer med å si at det skal ikke være noen problem å lade om natten, skriver Mogren.
– Det er trygt å lade om natten, istemmer avdelingsleder Bjørn-Roar Valvik hos Widex Norge.
– Høreapparater er medisinsk materiell og blir testet nøye, sier salgs- og markedsdirektør Ditlev Friis i Sonova.
– Lad høreapparatene hver natt, råder daglig leder Wenche Dotset Brunstad i Medus.
Ingen overlading
Ifølge avdelingsleder Johan Hammer i Cantec er laderen et godt sted å oppbevare høreapparatene når de ikke er i bruk – også hver kveld før du legger deg.
– Siden litium-ion-batteriene ikke har et «lademinne», i motsetning til andre typer batterier, blir de ikke overladet når de holdes i laderen selv over lengre tid, forklarer han.
Det samme fastslår Wenche Dotset Brunstad hos Medus:
– Ladeprosessen stopper automatisk når batteriene er fulladet, og ladedekselet kan lukkes når du lader.
Må være rene
– Sørg for at laderen alltid er koblet til en strømkilde, helst koblet til en stikkontakt. Hvis laderen ikke har strøm, slås høreapparatene automatisk på og vil til slutt gå inn i lavstrømsmodus for å spare strøm, skriver Hammer.
– Både høreapparatene og laderne må være rene, for ladingen fungerer bare hvis ladekontaktene på høreapparatene kommer i direkte kontakt med ladekontaktene på laderen, utdyper Brunstad i Medus.
Fakta
Tips for lading med powerbank
Skal du lade høreapparater med powerbank (nødstrøm), bør du lese disse rådene fra leverandørene:
– Høreapparater lader med lavere strømstyrke enn for eksempel en mobiltelefon. De fleste powerbanker tolker dette som om den tilkoblede enheten er fulladet og slår seg av uten at høreapparatene lades, forklarer salgssjef Ditlev Friis i Sonova.
– Sørg for at powerbanken ikke har en strømsparings- eller automatisk avslåingsmodus. Dette kan føre til at høreapparatet ditt ikke blir fulladet eller ikke lades i det hele tatt, siterer salgssjef Harald Mogren i Oticon fra bruksanvisningen.
Wenche Dotset Brunstad, daglig leder hos Medus, anbefaler å lade i tre timer før du bruker en powerbank første gangen. Hun minner om at de fleste flyselskaper krever at du tar den med i håndbagasjen, ikke i kofferten som skal sjekkes inn.
– Oppbevaringsetuiet vårt er i utgangspunktet en powerbank i seg selv. Den har nok strøm til å fullade apparatene tre ekstra ganger, opplyser salgssjef Espen Devig Andreassen i GN Hearings.
– Lading av høreapparater kan også gjøres fra en bærbar PC eller bilen så lenge den er USB 2.0-kompatibel med minimum 500 mA utgang. Hvis laderens LED ikke lyser, betyr det at disse strømkravene ikke er oppfylt, og høreapparatene vil ikke lades, opplyser avdelingsleder Johan Hammer i Cantec.
Fakta
Hvor lenge må de lade?
Mange har forhåpninger om kortere ladetid innen få år. Høreapparatleverandørene tror ikke den teknologiske utviklingen vil gå så raskt, viser en spørrerunde Din Hørsel har gjort. Dette sier de om lading og tidsbruk i dag og i fremtiden:
Advanced Bionics: Når et batteri til vår CI er helt utladet, tar det cirka tre–fire timer å lade det helt opp. Hvis det er lenge siden batteriet har vært i bruk, kan ladetiden være fem–seks timer, skriver Sif Eriksen.
Cantec: Opptil to timer fra 0 til 100 prosent for Bernafon Encanta og opptil tre og en halv timer for tidligere modeller, svarer Johan Hammer.
GN Hearing: Fra helt tomt til fulladet tar det cirka tre timer. Ladetiden vil ikke endre seg over tid, ifølge Espen Devig Andreassen.
Medus: Det kan ta opptil tre timer å fullade, skriver Wenche Dotset Brunstad.
Oticon: Fra 0 til 100 prosent tar det to timer med vårt nyeste høreapparat Oticon Intent. Ladetidene er vurdert til å være de samme etter tre år, men brukstiden vil kunne bli redusert, skriver Harald Mogren.
Sonova: 100 prosent lading tar tre timer, 50 prosent tar én time og 30 prosent tar 30 minutter. Fra rundt fire års alder kan det gå litt saktere. Vi kan ikke gi noe endelig svar på hva ladetiden er om noen år, skriver Ditlev Friis.
Widex: Fullading av høreapparatene tar fire timer, og de har også en hurtigladefunksjon når batterikapasiteten er under 20 prosent, svarer Bjørn-Roar Valvik.