- Nå skal jeg rett hjem til mannen min og fortelle at jeg hører godt. Hørselen min er bare litt selektiv, sier en fornøyd Olaug Bollestad.
Det var stor stemning da Hvert Øre Teller-kampanjen (HØT) ble offisielt åpnet utenfor Stortinget 8. juni. Blant dem som strålte aller mest var lederen av Kristelig Folkeparti, som har fått et og annet hint fra ektefelle og høreapparatbruker Jan Tore om at også hun bør sjekke hørselen. Det fikk Bollestad mulighet til i HLFs testboks på Eidsvolls plass, der det etter hvert ble mange på lista som ønsket gratis hørselstest.
TESTBOKS. Olaug Bollestad kan ikke huske når hun sist tok hørselstest og var veldig spent på resultatet. |
Må få raskere hjelp
Før det ble Bollestads tur snakket hun om hvor viktig det er å fjerne stigma rundt nedsatt hørsel og høreapparater. Hun mener folk må få raskere hjelp og lettere tilgang til øre-nese-halslege og andre med kompetanse på hørsel og hjelpemidler.
- Mange får høreapparater så sent at de ikke klarer å utnytte teknologien på en god måte. Faren er at man blir isolert på grunn av hørsel. Dermed øker risikoen for andre sykdommer, sier Bollestad, som sitter i Stortingets helse- og omsorgskomite.
Hun er overrasket over at det faktisk er én million nordmenn som lever med en eller annen form for hørselsutfordring. Denne mangefoldige millionen står i sentrum for årets HØT-kampanje med slagordet "Det er på tide å snakke høyt om det!".
Her kan du se de fire artistene og kjendisene som fronter årets kampanje:
Dårlig samvittighet
Stortingsrepresentant Bård Hoksrud i Fremskrittspartiet var blant andre kjente politikere som dukket opp mellom paraplyene i hovedstaden. Han er tilbake i Stortingets helse- og omsorgskomite, der han tidligere har markert seg i flere hørselspolitiske saker. Under HØT-markeringen i 2018 lovte han og Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol, nå helseminister, å kjempe for en nasjonal hørselsplan. Dette har lenge vært en viktig kampsak for HLF.
- Nedsatt hørsel angår utrolig mange mennesker, så hørsel er kjempeviktig. Jeg har litt dårlig samvittighet for at jeg ikke fikk fulgt opp hørselsplanen politisk, men det skal jeg gjøre nå, lovte Hoksrud før han fikk et kjapt opphold i testeboksen. Det brede smilet etterpå avslørte at han fortsatt kan påberope seg god hørsel.
PÅ OSLOVISITT. Ordfører i Lyngen, Dan Håvard Johnsen, får hjelp av audiograf Linn Tveit i Phonak til å bruke testutstyret. |
Ordfører fra nord
En kar som ikke fikk fullt så gode resultater var Dan Håvard Johnsen, ordfører i Lyngen i Troms. Han hadde litt ekstra god tid før et møte på Stortinget og benyttet det han kalte en gylden mulighet til å få en statusrapport på egen hørsel.
- Jeg fikk påvist nedsatt hørsel allerede på sesjonen, så det har nok ikke blitt bedre på disse 35 årene. Kona sier i hvert fall at jeg hører dårlig, innrømmer Senterparti-ordføreren, som etter endt testing var litt lettet.
- Jeg trodde faktisk det sto verre til. Men hvis dette utvikler seg, så skal jeg følge opp.
SOL OG REGN. Generalsekretær Inger Helene Venås og forbundsleder Morten Buan foran HLFs stand ved Stortinget, der også værgudene var hjertelig tilstede. |
Bra trøkk
HLFs generalsekretær Inger Helene Venås oppsummerer HØT-dagen slik:
- Vi fikk en strålende start på kampanjen. Mange fikk testet seg på standen vår, og vi fikk flere politiske dialoger med avtaler om oppfølging. Det er flott å kjenne på engasjement og trøkk for hørselssaken. Og dette er til og med bare den første av mange dager, sier Venås, som startet dagen i TV2-ruta i sofaen til "God Morgen Norge". Her var hun gjest sammen med TV-lege Wasim Zahid, en av frontfigurene i årets HØT-kampanje..
Kampanjen i år er den tiende i rekken. Etter to års koronapregede markeringer er det nå fullt maskineri også lokalt i HLFs mange driftige lokallag. På HLFs kampanjeside hvertoreteller.no kan du lese mer om lokale arrangementer og finne nyttig inforasjon om hørsel.
Usikker på om du har nedsatt hørsel? Test hørselen på nett på horselstesteren.no
Flere bilder fra åpningen av årets Hvert Øre Teller(HØT)-kampanje: