I likhet med mange andre med redusert hørsel, tok det noen år før Jenssen skjønte at han trengte høreapparater. Som barn slet han med hyppige ørebetennelser. I voksen alder måtte han opereres på grunn av kolesteatom, og etter det kom tinnitusen.
Da høreapparater ble tema for drøyt fire år siden, ble han rådet av audiopedagog til å velge oppladbare apparater.
- Jeg valgte å følge hennes råd, og det har jeg ikke angret på. For meg fungerer det bedre å lade apparatene hver dag enn å være avhengig av å ha med meg løsbatterier over alt, sier Jenssen, som bor i Vestvågøy i Lofoten.
Hele familien
Han er ikke den eneste høreapparatbrukeren i slekta. Både moren på 92 år og to søstre har apparater.
- Mamma hadde løsbatterier tidligere, og jeg så hvor tungvint det ble for henne. Alt i et høreapparat er bittesmått, og du er avhengig av godt syn. Det er lettere å sette apparatene i en lader enn å knote med små batterier. Også søstrene mine har oppladbare høreapparater. Skal vi tenke litt på miljøet vårt, så er det ingen tvil om at både oppladbare apparater og oppladbare batterier er best, sier Jenssen.
Én gang i løpet av de fire årene med oppladbare har han hatt ladetrøbbel. Da fikk han rask hjelp av audiografen på Gravdal sykehus.
MORGENLADING: Ulf Jenssen lader apparatene om morgenen i stedet for om natta. Ladingen tar et par timer. |
Aldri om natta
Så er spørsmålet: Når og hvor lenge skal apparatene ligge til lading? Her har Ulf Jenssen ett viktig prinsipp:
- Jeg lader aldri apparatene mine om natta. Jeg har stor respekt for brannrisikoen, så nattlading har jeg aldri drevet med. Dette gjelder også mobiltelefoner og andre tekniske ting. Jeg setter høreapparatene til lading med én gang jeg våkner. På grunn av en plagsom tinnitus har jeg korte netter og våkner grytidlig. Dermed rekker jeg å lade apparatene før jeg skal på jobb eller må snakke med folk. Ladingen tar som regel bare et par timer.
For Ulf Jenssen er det helt uaktuelt å forlate huset uten at høreapparatene er på plass. De siste årene har han jobbet som personlig assistent.
- Jeg er helt avhengig av apparatene for å få med meg det folk sier. Vi som hører dårlig, bruker jo hele kroppen på å lytte, og det merkes på kroppen. Heldigvis har jeg fått mye kunnskap på mestringskurs på Nordtun HelseRehab.
Spør om alt
- Hvilke råd har du til andre som skal begynne med høreapparat?
- Ikke vær redd for å spørre mye, enten det handler om lading eller lyd. Det fins veldig mange nyttige tilleggsprodukter, som for eksempel eksterne mikrofoner og utstyr til TV-en. Mange er nok heller ikke klar over de gode hjelpemidlene man kan få gratis gjennom Hjelpemiddelsentralen.
Selv er Jenssen spesielt fornøyd med alle mobilapper, som gjør at han trådløst kan koble musikk og lydbøker rett i høreapparatene.
- Den teknologiske utviklingen skjer så fort på dette området at det er for lenge å vente seks år mellom hver gang man kan få nytt høreapparat. Men jeg er sikker på én ting, og det er at jeg også neste gang vil ha oppladbare apparater.
Les andres erfaringer om valg av høreapparat:
Greta hadde ladetrøbbel i et halvt år